WOZwaarde

De rekening van de gemeente belastingen kwam bij ons binnen via onze digitale brievenbus. Elk jaar ben ik toch wel erg nieuwsgierig wat de WOZ waarde doet. Al snel zagen wij dat de WOZ waarde van onze woning met 10.000 euro gedaald was. Op zich is het geen leuk nieuws dat je huis minder waard is geworden ondanks dat je er flink veel aan veranderd en verbeterd hebt. Aan de andere kant scheelt het ons weer wat belasting betalen. Aangezien wij geen verhuisplannen hebben maakt het verschil niet veel uit.

Toch bleef de waarde nog een tijd door mijn hoofd zweven en vroeg ik mij af hoe dat toch kon. Al snel bedacht ik mij dat in ons rij huizen vorig jaar een huis heel voordelig verkocht is. Een huis wat wij ook op het oog hadden maar wat ze niet snel genoeg rond konden krijgen. Dat had te maken met een rechtsgeldige verklaring dat de eigenaar wilde verkopen. Deze mevrouw was dementerend en dat had nogal wat voeten in de aarde. Zodoende hebben wij uit eindelijk onze huidige woning gekocht. Wij wilde perse in deze straat en in dit blok huizen wonen welk huis het zou worden maakte in principe niet veel uit. Aan beide huizen moest een hoop gedaan worden. Het verschil zat hem enkel in de badkamer. De vorige eigenaar heeft een slaapkamer opgeofferd en daar een badkamer in gemaakt. Geheel onpraktische badkamer maar dat terzijde. Van de oude badkamer hebben ze een inloopkast gemaakt. Die wel heel functioneel is. Dat andere huis heeft dus een extra slaapkamer en de badkamer nog op de oude plaats. De aankoopprijs scheelde maar liefst 40.000 euro. Wat gelijk de waarde daling van de WOZ verklaard.

Achteraf ben ik heel blij met de keuze voor dit huis. Het valt ons op dat wij veel meer zonuren hebben dan de buren. Helemaal in de winter is het fijn om regelmatig wat zonnestralen te vangen in de woonkamer. Ook in de zomer hebben wij s ‘avonds een half uur langer de zon in de achtertuin. Bij de aankoop wisten wij dit niet maar nu hebben wij er profijt van.

Aangezien ik mijn wajong gister weer ontvangen had, heb ik de rekening van de gemeente belastingen gelijk betaald. Weg is maar weg. Voor de komende tijd verwacht ik geen grote rekeningen/ uitgaven meer en kunnen we eind maart hopelijk weer een aflossing doen.

Is jou huis dit jaar meer of minder waard geworden?

10 thoughts on “WOZwaarde

 1. twee opmerkingen:Ik heb ooit gehoord dat de WOZ waarde van het huis de waarde is als het "naar huidige maatstaven opgeknapt is". Of een huis dus een keuken van de jaren 70 of van de jaren 2010 heeft, zou niet uit mogen maken voor de WOZ waarde. Ik weet niet wat je hebt opgeknapt, maar het hoeft dus niet altijd iets uit te maken.Gemeentes hanteren een enorm vreemde manier van waardebepaling. Vaak pakken ze willekeurige huizen aan de andere kant van de stad als referentie, terwijl de huizen naast je veel meer lijken. Bij de gemeente kan je een rapport opvragen, dna kan je zien waar jou WOZ waarde op gebaseerd is. In mijn geval viel mijn mond open van verbazing!

  Like

 2. In het rapport staan huizen uit een hele andere wijk. ( goedkoper) en hele andere soort huizen. Vreemd hoor. Wij hebben een hoop al opgeknapt. Totale elektra vervangen in woonkamer en boven verdieping, nieuwe vloer( balken)van de woonkamer, De oude was rot. Muren gedaan nieuwe plafonds, isolatie zowel plafond als vloer. Ketel en alle radiatoren in huis. Er staan foto's op mijn blogje mocht je het leuk vinden om te bekijken. Klus update…

  Like

 3. Onze WOZ-waarde is juist drie duizend euro gestegen ten opzichte van vorig jaar. Ik had een daling verwacht. In het taxatierapport zijn wel vergelijkbare huizen in dezelfde wijk als referentie genomen. Twee wat goedkoper, een duurder. Ik denk dat ik geen bezwaar ga maken, want de vergelijkingen lijken heel plausibel.

  Like

 4. Ik heb nog niets ontvangen en ben dan ook heeeeel nieuwsgierig! De WOZ van mijn huisje in het bos is met 1.000 euro gedaald, dat valt mee, hoewel het vreemd is omdat die WOZ twee jaar geleden juist steeg… WOZ lijkt wel een melkkoe van gemeenten geworden… Juist als je WOZ daalt, zou je minder belasting moeten betalen en eigenlijk is dat nooit zo… althans bij ons niet…

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s