Maar jou man heeft een goede baan….

Maar jou man heeft een goede baan.. Dat is een zin die iemand laatst tegen me zei en die maar in mijn hoofd blijft rond spoken. Want is dat zo? heeft Manlief een goede baan? Wat is dat dan een goede baan?

Om te beginnen werkt manlief in ploegendienst. Wij vinden dit echt ideaal. Voor manlief is dit dus een onderdeel van een goede baan. Werken in ploegendienst betekend simpel weg meer betaald krijgen voor de zelfde (of zelfs minder) uren werk. Doordat hij in ploegendienst werkt kan hij mij meer ondersteunen met de dagelijkse dingen. Hij brengt meer tijd door met de kinderen dan iemand die een dagdienstbaan heeft. Daarin tegen moet hij soms ook werken met feestdagen zoals kerst en oudjaarsnacht. Zeer regelmatig is hij ook de nacht aan het werk en daar moet je tegen kunnen. Er zijn mensen die zich er niets bij voor kunnen stellen om s nachts te werken er zijn mensen die er doodziek van worden. Voor deze mensen zou de baan van manlief dus beslist geen goede baan zijn.

Het werk wat manlief doet is ook zeer afwisselend soms heeft hij lichamelijk erg zwaar werk. Een andere dag zit hij de hele dag achter de computer en doet hij lichamelijk bijna niets maar is het geestelijk uitputtend. Denk aan het maken van vele berekeningen en grote verantwoordelijkheden. Juist door de afwisseling is dit een goede baan voor manlief. Mensen die houden van routine en elke dag het zelfde doen, zouden zich hier niet prettig voelen. Voor iemand die niet houd van het omgaan met mensen zou een baan in de verzorging geen goede baan zijn. Maar voor iemand die daar van geniet kan die zelfde baan wel een goede baan zijn. Iemand met epilepsie moet je niet een hele dag achter een computer plaatsen terwijl het voor een persoon met lichamelijke beperkingen juiste een hele goede baan kan zijn. Zoveel mensen zoveel wensen maar wat is goed en wat niet? En wie bepaald dat dan?

Gaat het dan om het salaris wat je verdient in hoeverre iemand vind dat je een goede baan hebt? Ik hoef er niet om te liegen, manlief heeft een prachtig salaris waar we goed van kunnen rondkomen. Als we geen gekke dingen doen hoeven we beslist de eindjes niet aan elkaar te knopen en als we er verantwoord en wel overwogen mee omgaan kunnen we ook elke maand nog wat sparen. Dit salaris zou voor een miljonair waarschijnlijk aanvoelen als pure armoede. Die zou dit dan vast en zeker niet bestempelen als goede baan. Iemand die dag in dag uit werkt op een bananenplantage kan voor de begrippen in dat specifieke land wel een hele goede baan hebben. Wat wij hoogst waarschijnlijk zullen bestempelen als pure uitbuiting. Voor het salaris wat die gene verdient per dag kunnen wij hier nog geen brood kopen.

Ik ben van mening dat een goede baan verschilt per persoon. Om terug te komen op of manlief een goede baan heeft? Daar kan ik volmondig ja op antwoorden. Puur naar manlief kijkend heeft hij een baan die bij hem past.

Heb jij een goede baan?

 

Dit bericht was geplaatst op 28 september 2016. Markeer de permalink als favoriet. 1 reactie

One thought on “Maar jou man heeft een goede baan….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s