Wat een rot ziekte…

Schreef ik vorige week nog over onze zieke kennis. Kreeg ik enkele dagen later erg naar nieuws over mijn opa. Hij was met spoed naar het ziekenhuis gebracht. Uren later bleek dat hij de zelfde nare ziekte heeft als onze kennis. Helaas ook de zelfde vorm. De ziekte die ze beide hebben is alvleesklierkanker, een soort kanker waar je niet van geneest.

Het nieuws sloeg in als een bom. Doordat wij al een ruime 2 maanden het ziekte proces zien bij onze kennis zijn we een beetje voorbereid op wat er komen gaat. Dat heeft ons doen besluiten om de kinderen al afscheid te laten nemen van opi zoals wij hem noemen.

Zondag gingen we met lood in de schoenen op visite bij opi. Hij was al flink wat kilo’s afgevallen en zag al helemaal geel. Zijn galwegen worden afgesloten door de tumor in de alvleesklier waardoor hij geel word. De kinderen vonden het duidelijk erg spannend om opi een knuffel te geven maar nadat het ijs was gebroken hebben ze veelvuldig met hem geknuffeld. Oudste kreeg alvast zijn verjaardagscadeau van opi, dat was een zeer emotioneel moment. Het feit dat dit het laatste cadeau is dat hij ooit van opi zal krijgen en de woorden die opi sprak lieten mijn tranen rijkelijk vloeien. Manlief heeft het gefilmd en daar ben ik hem heel dankbaar voor.

Gister moest opi op gesprek bij zijn behandeld arts. Opi had aangegeven dat hij geen behandeling wil. De arts gaf aan dat het plaatsen van stents echt wel een noodzakelijke ingreep is wil hij enigszins menswaardig zijn einde tegemoet gaan. Opi heeft hiermee ingestemd en zal aankomende vrijdag geopereerd worden. Vrijdag is ons oudste zoontje jarig. Dat zal een dag worden waarbij de emoties alle kanten op vliegen. Aan de ene kant een verjaardagsfeest aan de andere kant de operatie van opi. Door de operatie zullen er ook een aantal gasten ontbreken. Het is zoals het is.

Het moge inmiddels wel duidelijk zijn dat 2016 niet ons jaar is.

3 thoughts on “Wat een rot ziekte…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s