Troost

Nu er in onze omgeving dierbare mensen ziek zijn merk ik dat er bepaalde dingen zijn waar ik veel troost uit haal. Zo vind ik het fijn als er iemand aan mij vraagt hoe het gaat met mijn opa of kennis. Dat mensen interesse tonen in de dingen die spelen in je leven dat je gehoord en gezien word. Dat ze er daarna zelfs de moeite voor nemen om naar te informeren hoe het er voor staat ervaar ik echt als fijn. Het geeft mij het gevoel dat ik niet alleen ben.

Ook vind ik het fijn om troost te halen uit muziek. Ik denk dat het voor veel mensen geld dat muziek een positieve bijdrage kan leveren aan emoties. Muziek helpt je dingen te verwerken. Het is niet voor niets dat er op een uitvaart meestal muziek word afgespeeld die past bij de overleden persoon. Vaak zijn het liedjes die een speciale betekenis hebben voor de overledene. Die mooie en fijne herinneringen ophalen of die  degene juist door een moeilijke periode veel troost heeft kunnen bieden. Op het moment haal ik veel troost uit een bepaald liedje. De klanken van de muziek komen diep bij mij binnen, het voert me mee en doet me denken aan de dingen die ik samen met mijn opa heb mee gemaakt. Mooie herinneringen met soms leuke en soms minder leuke dingen.

Schoonmaken en opruimen. Op de een of andere manier krijg ik het op mijn poetsklieren op het moment dat ik  niet helemaal lekker in mijn vel zit. Afgelopen week was de keuken aan de beurt. Alle overbodige zooi is uit de kastjes. Dat resulteerde in een flinke doos vol. Het geeft orde in huis en in mijn hoofd een win-win situatie.

Het laatste waar ik veel troost uit haal is dat mijn broertje soms spontaan voor de deur staat. Dan komt hij even een bakkie koffie drinken als hij in de buurt is.  Mijn broertje is totaal geen prater en we hebben het dan niet over opa ook al is dat dan wel de reden waarom hij even komt aanwaaien. De knuffel die ik van hem krijg als hij weg gaat is voor mij de bevestiging dat hij hier ook troost uit haalt.

Waar haal jij troost uit?

2 thoughts on “Troost

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s