Help, mijn kind slaapt niet door!

Zo het hoge woord is er uit. Als je nu denkt dat het gaat om een baby van een paar weken of misschien enkele maanden oud dan moet ik je helaas teleurstellen want onze bijna 5 jarige zoon slaapt nog steeds niet door!

Met niet doorslapen bedoel ik niet dat hij 2 of 3 keer per nacht uit zijn bed komt. Nee, onze zoon is elke nacht van 12 tot 3 uur elke 5 tot 10 minuten uit zijn bed. Dan staat hij naast me, Leg ik hem terug in bed, kruip mijn eigen bed in en jawel meneer staat weer naast me en leg ik hem weer terug tot de wekker een uur of 3 aan geeft en dan besluit zoontje om te slapen tot een uur of 5 om klaar wakker te zijn en niet meer te gaan slapen. Als het erg mee zit dan slaapt zoontje tot 6 uur. Ja, je kunt het ook positief bekijken. We hebben tenminste wel iets aan onze dag.

We hebben werkelijk al zoveel geprobeerd en niets lijkt te werken. Inmiddels zijn we zo ten einde raad dat we contact opnamen met de huisarts. Want wie weet had die nog de gouden tip of zagen wij als ouders iets over het hoofd? Jammer genoeg kon de huisarts ons niet meer vertellen. Hij zei wel dat we waarschijnlijk het grootste gedeelte al gehad hebben omdat de meeste kinderen die hier last van hebben er over heen groeien. Het duurt meestal tot een leeftijd van 5,5-6 jaar. Mocht hij er dan toch nog last van houden verzekerde de huisarts ons dat het probleem of beter gezegd fase zo als hij het noemde echt over zou zijn bij het aanbreken van de puberteit. Wie had dat ooit kunnen bedenken? Dat wij als ouders uit kijken naar de puberteit!

 

15 thoughts on “Help, mijn kind slaapt niet door!

 1. Das inderdaad heftig! Wat me opvalt van het verhaal is dat je zoontje elke 5-10 minuten aan je bed staat. Veel mensen kunnen niet binnen 5-10 minuten in slaap vallen. Is er geen manier om hem te motiveren/dwingen om minimaal 15-30 minuten stil in bed te blijven liggen? Sterkte ermee!

  Like

  • Dankjewel voor je reactie en mee denken. Ik heb een tijd geprobeerd om stil naast hem te zitten tot hij in slaap viel. Hij weet zelf heel goed dat hij hoort te slapen als het nacht is, maar het lukt hem gewoon niet.

   Like

 2. Oei dat is heftig en vervelend. Ik weet niet wat jullie al allemaal geprobeerd hebben, maar is negeren geen optie? Nu krijgt hij de aandacht die hij wil omdat je hem weer teruglegt in bed.
  En anders motiveren om te blijven liggen, wellicht met kadootjes, stickers etc?
  Dat werkt bij plastraining ook, dus misschien hierbij ook wel? Maar het kan ook dat je dat allemaal al geprobeerd hebben?

  Like

  • Dankjewel voor je reactie, dat negeren hebben wij ook geprobeerd. Dan staat hij eerst naast mijn kant van het bed, dan probeert hij manlief en dan gaat hij naar zijn broer, als die niet wakker word gaat hij rondjes lopen in huis. Geen succes dus. Het sticker systeem hebben wij ook geprobeerd hoewel dit heel goed werkte met zindelijk worden en zelf leren de billen vegen heeft het bij het slaapprobleem geen effect.

   Like

 3. Mijn vriendin had een leuk hulpmiddel Een schaapjE dat een klokje had en een lampje. Als het schaapje sliep mocht haar dochter het bed niet uit. Als het schaapje wakker werd dan mocht haar dochter er uit. Ik zal haar eens vragen waar ze die gekocht heeft.

  Like

  • Wij hadden een aapje en mijn dochter stond om half 6 aan mijn bed dus ik zei met een normale stem: wat doe je aan mijn bed waarop mijn toen 3 jarige dochter zei:’ stttt mama aapje slaapt nog” . Nou je kon mij opvegen.

   Ik herken het probleem heel goed tot 5 jaar hebben wij dit ook gehad. Het gaat nu beter ze is inmiddels 7 maar kan nog steeds heel heftig dromen. Ze komt dan gewoon bij ons in bed vertrouwt en fijn en zo slaapt zij weer verder en wij ook. Tssss zullen heel veel mensen zeggen dat is niet goed blablabla nou me neus.

   Voor al die mensen die hun woordje dan weer klaar hebben ga de ervaring zelf maar aan. Het breekt je en je gaat er aan onder door. Ik moet ook 3 tot 4x in de week weer paraat staan bij mijn werkgever.

   Enne ik denk maar zo als ze 14 zijn willen ze echt niet meer in je bed 😂

   Like

   • Hahaha het aapje slaapt nog, geweldig! Zo zie je maar hoe vindingrijk ze zijn. Wij hebben zoontje ook een tijd in bed gehad en dit was geen succes. Hij draait, woelt, schopt en slaat in zijn slaap daardoor was zoontje wel onderzeil maar deden wij alsnog geen oog dicht. Inderdaad breekt het je op. Als de kinderen smiddags op school zijn doe ik standaard een middagslaapje want anders functioneer ik echt niet.

    Like

  • Dankjewel voor je reactie, zoontje heeft een gewone wekker. Als die afgaat is het ochtend. het probleem is dat als je om 12 uur wakker word het wel heeel lang duurt voor dat het 7 uur is.

   Like

 4. Ha ha ha Samantha, wat een heerlijke uitspraak van je dochter! Die blijft je altijd bij!

  Het schaapje heet Sammy trouwens. En het klokje kan je instellen. Als het schaapje slaapt zie je sterretjes .een half uur voordat het schaapje wakker wordt zie je de achtergrond langzaam verkleuren naar groen. Na een half uurtje doet het schaapje haar oogjes open. Ze heeft het op Internet gekocht , als je Google op Sammy kom je er meerdere tegen.

  Mijn dochter heeft 3 jaar lang niet doorgeslapen…ik kon echt nie t meer uit mijn ogen zien van vermoeidheid en durfde geen auto meer te rijden.
  Nu krijg ik haar niet meer uit bed….

  Groetjes en sterkte.
  Marie

  Like

  • Dankjewel voor het opzoeken, 3 jaar is ook erg lang! Maar het feit dat je haar nu. Haar bed niet meer uit krijgt, geeft mij wel hoop. Laat me raden… ze is al in of voorbij de puberteit? Wij tellen stiekem af hahah.

   Like

 5. Misschien een matras naast jullie bed leggen en zeggen dat hij daarop verder kan slapen?
  Dat hielp bij onze 4 jarige toen wel, en na 4wk was het klaar. Hij komt nog wel elke nacht zijn bed uit maar niet meer vaak.

  Like

  • Trouwens, echt heel vervelend voor jullie! Dus ik probeer met mijn tip niet te zeggen dat je niet al vanalles hebt geprobeerd! Maar toen ik vergelijkbare problemen had hielp deze tip toch.
   Ik weet hoe pittig het is om hier jarenlang last van te hebben.

   Like

 6. Heel herkenbaar! Onze dochter deed dit ook tot een jaar of 6. Wij hebben het kunnen doorbreken mbv het boekje slaap kindje slaap. Je begint dan al met het aanpassen van het ritueel voor het slapen gaan tot het reageren op het uit bed komen. Succes!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s