Financiële keuzes

Het geld vliegt er uit. Voorheen kon ik echt heel goed op de centen zitten. Ik overdacht een aankoop een aantal keer en vaak zag ik dan van de aankoop af. Al eerder schreef ik over de vele uitgave die we afgelopen jaar hebben gedaan. Veel waren nodig zo als een groter bed voor jongste. Sommige keuzes zijn ook luxe zoals de dakkapel die hopelijk volgende maand wel geplaatst word. (Dat heeft helaas wat vertraging opgelopen door het failliet gaan van de fabriek die de dakkapel zou bouwen.)

Maar hoe komt het nou dat ik tegenwoordig de keuze maak om het geld wel uit te geven?  Het enige antwoord dat ik kan bedenken is dat we nu meer zekerheid hebben. De financiële zekerheid dat ik mijn uitkering behoud. Al die jaren dat ik koos om dingen niet aan te schaffen had ik namelijk altijd het stemmetje in mijn hoofd die zei, is het echt nodig? Wat als de uitkering weg valt en dus je inkomen. Dan is het veel fijner om een buffer achter de hand te hebben. En dan koos ik meestal om het geld te sparen of af te lossen in de periode dat we ons huis wilde verkopen.

Nu met een klushuis ontkom je ook niet aan bepaalde uitgaven. Een groot bedrag gaat maandelijks dan ook naar bouwmateriaal en gereedschap. Maar elke euro die we daaraan uitgeven voelt als een investering in de toekomst. Alles wat we nu goed aanpakken hebben we hopelijk jaren lang plezier van. Elektra en dergelijke hoeven we als het goed is helemaal nooit meer naar om te kijken. Dat is een fijn gevoel.

Toch heb ik stiekem de hoop dat we volgend jaar weer de draad een klein beetje kunnen oppakken met aflossen. Niet met bedragen van honderden euro’s per maand zoals we eerder deden maar misschien kunnen we wel ruimte vinden om 100 euro per maand extra af te lossen. Volgend jaar staat hoog op ons wensen lijstje het vervangen van de dakpannen het geld daarvoor moeten we ook nog bij elkaar zien te sparen.

Hmm misschien word het tijd dat ik na ga denken over een financiële planning voor komend jaar. Hebben jullie al een financieel plan klaar liggen voor 2017?

2 thoughts on “Financiële keuzes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s