Terug naar de basis

Deze week wil ik meer terug naar de basis. De laatste weken of als ik heel eerlijk ben de laatste maanden heb ik vaker gekozen voor gemak. Nu is daar opzich niets mis mee helemaal als je bedenkt dat ik een best diep dal door ben gegaan. Ik schreef er al eerder over. Ik ben er nog niet helemaal want ik zit nog steeds niet lekker in mijn vel. Toch vallen er langzaam aan wel meer puzzel stukjes op zijn plaats en kan ik een deel plaatsen waarom ik me zo voel. Binnenkort daar over meer.

Het kiezen voor gemak deed ik vanuit het oogpunt om lief te zijn voor mezelf. Steeds vaker betrapte ik mezelf erop dat het gemak niet de meest gezonde keuze was. Zo koos ik bijvoorbeeld voor een (glutenvrije) diepvries pizza inplaats van zelf gemaakte pizza. Ik had ook vaker het idee na het eten van een maaltijd dat ik meer vulling aan het eten was inplaats van voeding. Na het eten had ik ook snel weer trek. Terwijl als ik mijn lichaam voed met voeding heb ik daar geen last van. Juist door niet meer voor het gemak te kiezen wil ik lief zijn voor mezelf. Terug naar de basis dus.

Nu is het zo dat een gewoonte die er de laatste maanden in is geslopen niet zomaar weer weg is. Wel wil ik er meer bewust bij stil staan wat ik nu in mijn mond stop en waarom. Wat nou de hoofdzakelijke doorslag is om te kiezen voor die diepvriespizza bijvoorbeeld. Ik denk namelijk als ik dat duidelijk voor ogen heb dat de rest vanzelf volgt. Want koken met basisproducten is iets wat ik jaren lang gedaan heb. Dus die routine moet toch nog ergens zijn.

De eerste stap die ik ga maken is om vandaag op de markt het groente pakket te halen.  Elke week stelt de groenteboer een pakket samen voor 4 euro met 5 verschillende soorten groente. Behalve dat het zeer voordelig is, is het ook gevarieerd en zo heb ik de basis voor ons weekmenu. Er zal dus zeker 5 dagen in de week een aardappel, groente, vlees/vis gerecht op tafel komen. De vrijdag behouden we als vaste friet dag. En dan blijft er 1 dag over als speling, een restjes dag, makkelijke dag, pasta dag noem maar op. Voor nu klinkt dit als een prima en haalbaar plan.

Ook in het huishouden koos ik steeds vaker voor gemak. De droger stond de laatste tijd steeds vaker aan. Niet alleen een dekbed of jassen gingen in de droger. Nee ook de handdoeken en spijkerbroeken was droogde ik de laatste tijd niet meer aan de waslijn. Langzaam aan kreeg ik al steeds vaker klachten over zachte handdoeken. Als we iets vreselijk vinden hier in huis zijn het zachte handdoeken. Een ruwe handdoek neemt naar mijn gevoel ook veel makkelijker het vocht op dan een zachte. Ook is het gevoel op de huid van een ruwe handdoek fijner. Zo droog en scrub je, je huid in een zelfde handeling. Ideaal toch? Maar goed de handdoeken hangen op dit moment weer keurig te drogen aan de waslijn.

De vaatwasser is ook zo’n gemaks apparaat en wat ben ik daar blij mee! Toch kan het vaatwasser gebruik bij ons wel wat minder. Voorheen waste ik grote dingen vaak af op de hand terwijl nu alles zonder pardon de vaatwasser in gaat met als resultaat dat hij soms twee keer per dag aan staat. Best overdreven voor een gezin van 4 personen. Dus dat moet en kan anders.

De auto word ook erg veel gebruikt voor kleine stukjes. Het voornemen is dan ook zeker nu het mooie weer er weer aankomt om vaker te lopen. Nu moet ik wel bekennen dat ik vaak erg moe ben en veel pijn heb en daardoor toch sneller geneigd ben om met de auto te gaan. Zeker zoals nu. Ik heb erg veel last van mijn heup waar waarschijnlijk een flinke ontsteking in zit. Het is niet de bedoeling dat ik die nu overbelast maar helemaal niet belasten is ook niet goed. Daar moet ik dus een midden weg in zien te vinden.

Tot zover de actie lijst voor nu hoe ik met kleine stapjes weer terug naar de basis wil gaan. Hebben jullie wel eens verkeerde gewoontes die er insluipen?

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s