Speel afspraakjes

Het lijkt wel alsof de kinderen ook uit hun winterslaap ontwaken ze spreken met het ene na het andere kindje af om te spelen uit school. Hoe fijn het is in de winter dat ze beide de gezelligheid en warmte van thuis op zoeken. Zo super fijn is het nu dat ze af en toe bij een vriendje willen spelen of dat het vriendje bij ons komt natuurlijk. Ik merk wel dat ik moet schakelen en er weer aan moet wennen dat er dingen geregeld moeten worden, halen en brengen en daarbij niet mezelf voorbij lopen.

Nu is het niet zo dat er in de winter helemaal niet gespeeld word. De buurkinderen zijn hier kind aan huis dat voelt ook echt wel anders als je die over de vloer hebt dan een schoolvriendje. Ook de jongens ervaren het anders. Ze willen alles laten zien en sloven zich soms enorm uit. Grenzen worden weer opgezocht om tot de conclusie te komen dat nee nog steeds nee is. Dat er nog steeds niet gegooid mag worden met dingen in huis. Dat we buitenspelen met de step ook al snap ik dat het vriendje de nieuwe echt even moet bewonderen maar niet in de woonkamer.

Oudste zoontje heeft het lastig gehad om te aarde in zijn nieuwe klas. Afspreken deed hij voorheen enkel met kindjes uit zijn oude (kleuter) klas. Hij vond de kinderen best aardig in zijn nieuwe klas maar hij kijkt liever eerst de kat uit de boom. Met oudergesprekken kregen we ook te horen dat hij liever alleen is op het schoolplein en niet echt aansluiting zocht bij de anderen. Wij vroegen daar op door, of hij misschien word buiten gesloten in de groep of gepest word? Maar dat was gelukkig niet het geval de kinderen willen juist graag met hem spelen maar zoontje houd ze op afstand.

Mijn mond viel dan ook open van verbazing afgelopen week toen hij vroeg of hij mocht afspreken met iemand uit de klas. Hoewel hij graag bij het vriendje thuis had gaan spelen,( wat echt al een hele grote stap is voor zoontje) ging dit niet omdat de moeder al andere afspraken had staan. Dus werd het bij ons. Wat hebben ze fijn gespeeld, ze vlogen van binnen naar buiten, van boven naar beneden alles werd uit de kasten getrokken en keurig weer opgeruimd! Daaraan viel het me gelijk op hoe anders kleuters spelen dan groep 3ers. Dat er echt enorme sprongen gemaakt worden in hun ontwikkeling en dat is zo leuk.

Spreken jullie kind(eren) makkelijk af met een vriendje of vriendinnetje?

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s