Het hebben van schulden went

Ik bedoel niet dat het hebben van grote schulden, uitzichtloze situaties en leven met de angst dat de deurwaarder elk moment voor de deur kan staan, zal wennen. Nee dat geloof ik niet.

Ik wil het hebben over onze situatie en mijn persoonlijke ervaring. De eerste keer dat we te maken kregen met een schuld boven op onze hypotheek was toen we toe waren aan een nieuwe auto. Met onze eerste auto hebben we heel veel pech gehad, veel reparaties en uiteindelijk hebben we besloten dat we hem moesten verkopen. We speurde op internet en kwamen daar een prachtige auto tegen. Een twingo met nog geen 6000 kilometer op de teller voor de helft van de nieuwprijs. Echt een buitenkans. In goed overleg met familie mochten we geld lenen en in slechts 3 maanden betaalde we het bedrag terug. Elke euro draaide we om want het voelde niet fijn om een schuld te hebben.

De tweede keer hadden we na het verkoop van onze woning een restschuld. We hebben de hypotheek schuld voor de verkoop van de woning omlaag gebracht. we losten veel af op de hypotheek maar na afloop bleef er toch een flinke schuld over. Elke dag ervaarde ik daar de last van op mijn schouders. We zette alles op alles en loste 25.000 euro af in nog geen ander half jaar. Ik vond het hebben van die schuld echt verschrikkelijk. Misschien kwam dat ook omdat ik graag het hoofdstuk wilde sluiten mbt tot ons oude huis. (Alles over het aflossen en inzichten in die schuld kun je terug lezen in oudere berichten op dit blog.)

De huidige schuld die we hebben voelt niet als zodanig. Het voelt als een lening, een lening die niet drukt op mijn schouders. We sloten een lening af voor het plaatsen van het dakkapel. Ook een flink bedrag van 20.000 euro. Maar die lening is en blijft een schuld. Maandelijks word er een vast bedrag afgeschreven voor de rente en aflossing. Het neemt een flinke hap uit ons te besteden budget. En weet je, ik het er vrede mee. Ik slaap er niet minder om en ik ervaar totaal geen druk. Zal het hebben van een schuld wennen? Komt het omdat we nog midden in de verbouwing zitten? Dat het voor mijn gevoel nog niet afgerond hoeft te zijn. Het geld vliegt er echt heel hard uit op het moment. Elke maand gaat ons volledige bedrag naar klusmaterialen. We hebben namelijk een deel van de lening besteed aan het laten aanleggen van de nieuwe tuin, gevelbekleding, nieuwe ramen aan de voorzijde van de woning. Een wel overwogen beslissing.

Wat denken jullie? Went het hebben van een schuld?

 

 

 

 

 

4 thoughts on “Het hebben van schulden went

  1. Nee, ik denk dat je je het nu meer kunt permitteren. Dus dat je meer overhoudt. Dus dat de schuldenlast minder op je schouders drukt.

    Like

    • Wij zitten nu sinds november 2014 in deze verbouwing en eerlijk is eerlijk het is ontzettend zwaar. Het kost behalve veel geld ook tijd en energie. Wel heb ik de afspraak met manlief alles wat we doen, doen we goed. We pakken alles aan naar onze smaak en doen geen half werk, we hopen daar door ook heel lang te kunnen en mogen genieten van ons huis.

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s