Financiële opvoeding

Sinds november krijgt oudste zoontje elke week zakgeld. We hebben met hem afgesproken dat hij zelf mag bepalen waar hij zijn geld aan uit geeft. Dat kan een snoepje zijn, speelgoed, een knuffel, boekje noem maar op. Gewoon iets wat hij wil kopen.

De eerste keer hoefde hij er niet lang over na te denken hij zou namelijk gaan sparen voor een knuffel draak. Hij had daar al meerdere keren bij staan kijken in verschillende winkels en elke keer vroeg hij ons of hij die mocht hebben. Wij gaven aan dat hij dat maar aan sinterklaas moest vragen. Helaas bracht sinterklaas het verkeerde formaat mee. Dus werd er ijverig gespaard tot hij genoeg had voor de draak. Nu is zoontje in het bezit van een vader en zoon knuffel draak.

Bij opa en oma mocht zoontje puzzeltjes maken in een puntje tot puntje boek voor volwassenen. Hij vond het prachtig om te doen vroeg aan opa en oma waar ze die gekocht hadden. Die gaven aan dat ze die misschien wel een jaar terug al gekocht hadden bij de Aldi. Dus hield zoontje nauwlettend de folder in de gaten of er misschien van die boeken in stonden. En ja hoor slechts enkele weken later stonden ze er in. Zoontje was er helemaal zenuwachtig van! Hij had inmiddels ook al weer voldoende in zijn spaarpot en kon het boek dus kopen. Trots als een pauw was hij dat hij het boek met zijn eigen geld had gekocht. Uren was hij er zoet mee en maakte puzzel na puzzel in het boek. Ja dit was precies we voor ogen hadden toen we besloten om hem zakgeld te gaan geven.

Toch bracht het ook minder leuke keuzes met zich mee. Zoontje had namelijk op zijn bed gesprongen, iets waar we hem regelmatig op aanspreken. Het mag niet, springen doe je maar ergens anders maar niet op spullen. Zo kan het bed stuk gaan. Kun je, je lelijk bezeren dus nee. Zoontje had de iPad aan de lader op zijn bed gelegd en na het kijken op de iPad had hij hem niet aan ons terug gegeven. In het weekend mag hij namelijk in bed een half uurtje een filmpje kijken. Toen hij smiddags in zijn kamer ging spelen en wederom op zijn bed sprong, sprong hij boven op de iPad. Daar kon het scherm niet tegen en brak dus. Gelukkig was zoontje ongedeerd!

Zoontje kwam met de iPad naar manlief toe en vertelde hem wat er gebeurd was. Manlief reageerde daar gelijk op met dat word een nieuw scherm betalen van je zakgeld. Dus struinde manlief het internet af op de goedkoopste optie en bestelde een nieuw iPad scherm voor 21 euro die hij er zelf op monteerde. Het moment dat de spaarpot leeg ging van zoontje kwam hij ook tot de conclusie dat hij niet voldoende geld had in zijn spaarpot. Ja en nu? Nou dan houd ik je zakgeld in tot het bedrag is terug betaald. Dat was het moment dat zoontje brak. Maar dit is niet eerlijk schreeuwde hij. Manlief legde rustig uit dat zoontje de gene was die op het bed sprong en dat hij weet dat, dat is iets wat niet mag. Dat hij daar al meerdere keren voor gewaarschuwd was en dat hij dus nu de iPad stuk had gemaakt. Zou het dan eerlijk zijn dat ik hem moet betalen als jij iets stuk maakt? Nee dat vond zoontje toch ook niet eerlijk maar zijn geld, dat deed wel zeer.

Met manlief had hij een deal gemaakt dat hij de auto mocht wassen voor 5 euro. Toch was dit nog niet voldoende en bedacht oudste een plannetje, want wat nou als ik nogmaals mijn rapport aan mijn opa en oma laat zien? Zouden die daar intrappen? En dus ging hij gewapend met rapport naar opa en oma. Wij wisten wel dat zoontje even bij opa en oma langs ging maar hadden dus niet door dat hij zijn rapport mee had. De geluksvogel kreeg een euro toegestopt! Wel werden wij na het bezoek van zoontje nog even gebeld wat nou de reden was dat zoontje weer met het zelfde rapport voor de deur stond. Wij legde het verhaal uit en vonden het stiekem wel slim bedacht van zoontje.

Inmiddels is de iPad gerepareerd door manlief en heeft zoontje het hele bedrag bij elkaar gespaard en terug betaald. Het was een goede les voor hem. Niet de makkelijkste les, er zijn vele tranen gevloeid. Tot op de dag van vandaag heb ik zoontje niet meer op zijn bed zien springen.

Toch heb ik er gemende gevoelens bij. Niet over het feit dat hij moet leren dat als hij iets stuk maakt dat het geld kost. Maar omdat we in het begin duidelijke regels hadden gemaakt dat zoontje zelf mocht beslissen waar hij zijn zakgeld aan uit zou geven.

Ik ben heel erg benieuwd naar wat jullie zouden doen in deze situatie.

6 thoughts on “Financiële opvoeding

 1. Nee ik was niet voor deze optie gegaan. Ik had hem laten repareren en de waarschuwing gegeven dat als het nog een keer gebeurd het voor de rekening zou zijn. Ongelukjes zitten in kleine hoekjes en wees eerlijk als kind sprong je toch ook op je bed terwijl je wist dat het niet mocht.

  Misschien ben ik een softe moeder maar ipad laten ” slingeren” op bed is ook niet slim. Ipad na gebruik in of op de kast.

  Maargoed iedereen doet zijn opvoeding op zijn manier.

  Like

  • Bedankt voor je reactie, als kind sprong ik niet op mijn bed. Dus nee dat herken ik niet. Zelf had/heb ik een hele strenge moeder alles moest volgens haar regels en daar was geen millimeter speling in. Shirtjes lagen recht in de kast anders moest ik alles opnieuw opvouwen en inruimen. Stipt 5 uur binnen elke minuut later stond voor een dag huisarest. Zelf zie ik mij zelf niet als streng (onredelijk) maar wel als duidelijk. Er zijn grenzen en daar is springen op een iPad er 1 van. Ja misschien had ik beter moeten opletten of de iPad juist was opgeborgen maar kinderen hebben ook een deel eigen verantwoording. Gelukkig is iedereen anders en mag en kan jij een softe moeder zijn ;-). Daarbij komt natuurlijk ook dat elk kind anders is en een andere aanpak nodig heeft.

   Like

 2. Ligt er aan hoeveel zakgeld hij krijgt. Ik zou zeker een bijdrage hebben verlangd. Maar 21 euro is voor een kind dat wellicht 1 euro per week krijgt buiten proporties veel om te moeten betalen, vind ik. Maar misschien geef je hem veel meer.
  Dus ik zou een bijdrage in verhouding tot de hoogte van zijn zakgeld verlangen.
  Wij hebben met ons kind altijd afspraken gemaakt wat ervan het zakgeld betaald moet worden. Dus ook dat er moet worden bijgedragen als iets kapot gaat door eigen schuld of slordigheid. Maar niet het volle pond.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s