Schoolreisje

Gister was het zover, de jongens mochten weer op schoolreisje. Wat hadden beide mannen er zin in! Vorig jaar had ik letterlijk buikpijn van het feit dat ze op schoolreisje gingen zonder mij. Jongste was net een maand op school. Hij is een zeer ondernemend mannetje dus dat was een pittig lesje loslaten voor mij. Ik was bang dat hij de groep kwijt zou raken, dat hij alleen rond het park zou dwalen opzoek naar iemand die hem kon helpen. Helaas werd die angst werkelijkheid en is zoontje inderdaad het groepje kwijt geraakt. Mijn toen net vierjarige helemaal alleen in een pretpark.

De maanden daarna heeft hij daar best last van gehad, huilen als ik hem naar school bracht. Hangend aan mijn been als we door een winkel centrum heen liepen. Nare dromen over dat hij mij kwijt zou raken in de drukte. Ja het heeft een zeer diepe indruk op hem achter gelaten.

Schoolreisje, ik heb daar mijn gemengde gevoelens bij. Dit jaar kwam de moeder die het groepje van zoontje zou begeleiden naar me toe en vertelde me dat ze hem in het groepje zou hebben. Ik heb haar verteld dat hij vorig jaar ‘kwijt’ was. Dat hij dus zeer ondernemend is en of ze hem extra in de gaten wil houden. De moeder begreep mijn zorgen en we hadden een fijn gesprekje. Na het gesprekje viel er een hele last van mijn schouders en zag ik er een stuk minder tegen op. Hij heeft een geweldig leuke dag gehad. Kwam vol verhalen thuis.

Oudste zoon had het al helemaal bedacht, hij ging naar een vogelpark en wilde een camera mee en een notitieboekje om de vogel namen op te schrijven. Dus wij zorgde dat hij helemaal compleet op schoolreisje ging. Leuk had hij het wel gehad, maar hij had slechts 7 foto’s kunnen maken en 3 vogel namen kunnen opschrijven want de rest had haast. Het was stom want ze wilde alleen maar in de speeltuin spelen en niet eens de vogels kijken! Dat was best een telleurstelling voor hem want vogels kijken daar had hij zich op verheugd. Wij hebben zoontje beloofd dat we in de zomer naar een dierenpark zullen gaan en dat hij dan alle tijd krijgt om foto’s te maken, bordjes te lezen en namen te noteren. Dat vond hij een goed idee, ik ben erg benieuwd welk park hij kiest om naar toe te gaan. De schoolreis hebben we weer gehad en daar en ik toch wel blij om.

Hoe ervaren jullie het als de kinderen op schoolreis gaan?

 

6 thoughts on “Schoolreisje

 1. Bij ons in het dorp gaan de kleinste kinderen naar een binnen/buitenspeeltuin en kunnen ze gewoon niet kwijt raken. Waarom moeten zo’n kleintjes naar pretparken? Ik zou ook helemaal nerveus raken en er niet van slapen als zo’n kleintje weg raakte.

  Like

  • Dit jaar gingen ze naar sprookjeswonderland dat is gelukkig bekend terrein voor jongste. Waarom ze kiezen voor een pretpark is mij ook een raadsel.

   Like

 2. Bij de kinderen op school blijven de kleuters die net op school zijn in een groepje bij de juf of meester. De kleuters wisselen tussen Oud Valkenveen en Sprookjeswonderland. Dochter ging mee toen ze net twee weken op school zat. Zij bleef juist weer teveel bij de juf en moest een beetje aangemoedigd worden om in een attractie te gaan. Dat heeft ze later wel goed gemaakt 😉 Erop uitgaan was meer zoon zijn ding. Ik ben ook wel eens meegegaan met het schoolreisje van zoon. Naar Archeon in de stromende regen en koud. Gelukkig waren er wat dingen in de huisjes te doen, maar veel kinderen vonden er niets aan (groep 7). Jammer. Dochter is naar Avifauna geweest, in de stromende regen. Rennen langs de vogels en snel door naar het overdekte stuk. Toch vond ze het heel leuk. We hebben er ook een keer sinterklaas gevierd met het werk van man.
  Dit jaar baalt dochter. Groep 6 en 7 gaan naar Walibi. Groep 8 is begin van het schooljaar op kamp geweest dus vervalt het schoolreisje. Ze zit in groep 8 en had maar wat graag meegegaan. Zoon zit op het MBO en gaat ook naar Walibi.

  Like

 3. Hier gaan de kleuters naar een speel-/dierentuin in de buurt van ons dorp. En daar hebben ze bijna altijd het park voor hun zelf en komen op de reguliere tijd weer thuis. Er gaan ouders mee van kinderen die net op school zijn. En groep 7/8 gaan op kamp. En de rest van de klassen gaan het ene jaar naar een pretpark en het jaar erop naar een dierentuin. En ik persoonlijk vind dat hun te vroeg thuis komen. Gelukkig waren er dit jaar meer ouders die dit vonden, maar te laat aangegeven dus hopelijk voor de komende jaren. We betalen namelijk een fors bedrag en ze zijn rond 4 uur weer thuis. Meestal wordt dit wel een half uurtje later, maar toch… Wij moeten dan ook minimaal 1,5 uur rijden voordat we bij een pretpark/dierentuin zijn. En blijft er weinig tijd over in het park zelf, ook omdat er natuurlijk een patatje gegeten moet worden.
  Volgend jaar zit zoon in groep 7 en ben benieuwd wat er gaat gebeuren, er is dan namelijk geen groep 8 en ze zijn dan maar met een paar kindjes in groep 7. Het kan dus zo zijn dat ze niet op kamp gaan omdat het dan te duur wordt. Dit zou wel heel erg jammer zijn want kamp hoort er bij, zeker in groep 8. Een herinnering die je altijd bij blijft. We zullen zien komende jaren….

  Like

 4. Oh ja, de “zorg”kindjes gaan hier met hun eigen ouder mee. Ook om te zorgen dat de andere kinderen het ook leuk hebben en niet alle energie naar dat specifieke kindje gaat. En als je een park voor jezelf hebt is kwijtraken ook bijna niet mogelijk. Een keer vond ik het vrij spannend toen zoon naar schoolreisje ging en dat was toen hij 5 jaar oud, naar een pretpark ging omdat hij al in groep 3 zat en vrij klein voor zijn leeftijd is. Ik zag hem overal tussenuit vallen, heb dit ook aangekaart bij meester en het is helemaal goed gegaan maar was wel blij dat hij weer thuis was. En voor de rest ben ik altijd heel relaxed, met schoolreisjes. Ik weet nu ook dat zoon zelf ook heel goed nadenkt of iets geschikt is voor hem of niet. En bij dochter zullen we zien, maar bij haar minder angstig want niet extra slim om een klas over te slaan en ze durft ook wat meer en ze is motorisch ook wat sterker.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s