Stoppen met duimen

Een gewoonte afleren is ontzettend moeilijk. Vaak weet je wel dat het niet goed is om te doen. Toch ga je er mee door.

Onze oudste zoon duimt. Dat doet hij al sinds dat hij in mijn baarmoeder zat. Op meerdere echo’s zat zijn duim in zijn mond. Na zijn geboorte hebben we nog enkele weken een speen aangeboden in de hoop dat hij die zou accepteren. Een speen is nou eenmaal makkelijker af te leren dan een duim. Maar nee, dat wilde zoon niet. Zijn duimpje dat was het helemaal. Nog steeds zit zijn duim bijna de gehele dag in zijn mond. Omdat hij zijn linker duim in zijn mond doet en rechtshandig is belemmerd het duimen hem niet in zijn dagelijkse bezigheden. IMG_0829

Samen met zoontje hebben we al meerdere pogingen gedaan om hem te laten stoppen met duimen. Eerst met een sticker kaart en hem attenderen op het duimen gedurende de dag vervolgens met het bekende middel bytex. Beide manieren werkte niet. Zoon had namelijk al snel door dat als je, je handen wast op school. Dat het vieze goedje er af is en kan de duim er weer in.

IMG_0830Nu zijn tanden los gaan zitten en het wisselen toch echt heel erg dichtbij komt vond ik het hoog tijd om op zoek te gaan naar een andere manier om het duimen af te leren. Ik vond van een bekende nanny van de televisie een artikel over een hulpmiddel die je over de duim heen schuift zodat er geen vacuüm getrokken kan worden tijdens het duimen. Daardoor hebben de kinderen er geen bevrediging meer van en verdwijnt de behoefte om te duimen. Op de site stonden de afmetingen vermeld van het product. Ik besloot voor het bestellen de duim op te meten van zoon en kwam helaas tot de conclusie dat zoon al te groot is voor het hulp middel.

Ik vervolgde mijn zoektocht op internet en kwam een soort gelijk product tegen die wel een groter maatje aanbied. Namelijk de pluim voor je duim. Ik besloot de gok te wagen en plaatste de bestelling. Het pakketje liet wel even op zich wachten maar vanmiddag kwam de postbode dan toch aan de deur met het pakketje. IMG_0832

Het pakketje was geadresseerd aan zoon en voorzien van dinosaurus stickers en een lieve boodschap. Zoontje mocht uiteraard zelf het pakje open maken. We vonden een sterrenstelsel sticker kaart en een vel met sterren stickers.  Zoon is helemaal gek van het heelal, planeten en sterren dus deze beloningskaart is een schot in de roos.

In de doos zat een speelgoed tol en een andere doos met het hulpmiddel. Zoontje maakte het doosje open en wilde het hulpmiddel direct passen.  Het hulpmiddel moet bevestigd worden met speciale bandjes. Vergelijkbaar met de bandjes die je in het ziekenhuis om krijgt maar dan in allerlei vrolijke kleurtjes. Tijdens het kiezen kwam jongste zoontje nog even kijken wat we aan het doen waren. Jongste zoontje zit op het moment in de roze is voor meisjes en blauw voor jongens fase. Hij kon het dus niet laten om te zeggen, wat stom zeg ik zie dat er roze meisjes bandjes zijn. Waarop oudste direct reageerde ik wil een roze bandje! En zo geschiede. We bevestigde de pluim voor je duim met een roze bandje.

 

Het is voor zoon wel erg onwennig dat hij iets om zijn duim heen heeft. Door zijn prikkelverwerkingsstoornis hadden wij echter verwacht dat het een drama zou worden. Dat hij van de ene naar de andere driftbui zou gaan. Dit valt ons tot nu toe mee. Hij is vanmiddag wel even heel boos geweest. Want hij wil zo graag duimen maar hij weet ook heel goed waarom het belangrijk is om te stoppen met duimen.

Het slapen gaan wil tot nu toe niet lukken. Zoon is nu al meerdere keren bij ons geweest dat hij zo graag wil duimen en niet kan slapen zonder duim. Tot nu toe nog zonder driftbui. Als ik hem wijs op het sterrenstelsel en dat hij morgen ochtend echt een ster mag plakken als hij wakker word kan ik hem steeds terug in bed krijgen. Ik voorzie dan ook geen grote problemen als hij eenmaal in slaap is. Maar het in slaap vallen zonder duim in zijn mond is toch wel een dingetje.

Ik ben heel benieuwd of dit de methode is die gaat werken. Ze beloven dat kinderen binnen 4 weken helemaal van het duimen af zijn. Word vervolgd…

8 thoughts on “Stoppen met duimen

 1. Ik hoop het voor je. Ik heb zelf tot mijn 16e of 17e geduimd. En gestopt omdat ik de kogel uit de kaak had en niet meer kon duimen omdat de mond niet meer openging. Als dat niet gebeurd was, ik weet niet hoe ik ooit zou hebben kunnen stoppen. Knap van je zoon en ik hoop dat hij het volhoudt. Mijn dochter heeft ook geduimd en zei op 3 jarige leeftijd dat ze niet meer wilde duimen. Erg knap hoor.

  Like

  • Oei je kogel uit je kaak dat lijkt me echt heel erg pijnlijk. Wat knap van je dochter dat ze als 3 jarige deze beslissing heeft genomen!

   Like

 2. Ik heb jaren geduimd totdat ik hoorde vertellen dat een kennis in het kraambed lag te duimen. Die dag ben ik acuut gestopt. Dat wilde ik echt niet.

  Like

 3. Ik ben zeer benieuwd naar het vervolg!
  Tja dat een speen afwennen makkelijker is dan een duim is 1, maar als er dan na een half jaar opeens geduimd word, moet er toch ooit een 2e poging gedaan worden. (Vanaf 2jr pas n duim dus en daarvoor n half jaar zonder iets..) Bij nr 2 dus hard geroepen dat ik die niet snel van de speen af wilde hebben.. tot die ze ook door ging bijten en ik toch echt niet om de dag n nieuwe ging kopen. Die is er ook echt afgeblazen. En nr 3 die heeft d’r vingers. Ach dat was het 1e jaar ook heel makkelijk. We hebben d’r nooit uit gehoeven omdat de speen kwijt was..

  Onze oudste heeft ook een ‘stoornis’ (bah, wat n platte omschrijving) ergens hoeft ie van mij nu ook nog niet van het duimen af, het geeft em echt z’n rust (daarom wil school d’r ook niet vanaf..) en hij heeft al genoeg waar aangewerkt moet worden en wat hem prikkels geeft. Alleen z’n kaapstad veranderd wel en krijgt steeds meer n open-mond-stand

  Like

  • Ja oudste heeft ook heel veel steun en troost van zijn duim. Maar toch vind ik het belangrijk dat hij stopt met duimen. Zijn kaakstand is ook al veranderd en nu zijn tanden gaan wiebelen en dus binnen kort zal gaan wisselen is dit toch wel een belangrijk moment. Ook de tandarts geeft bij elke controle aan dat zoontje moet stoppen. Hij wil zelf ook heel graag stoppen met duimen dat scheelt. Anders heeft de strijd aan gaan weinig nut.

   Like

  • Nu na 5 dagen kan ik al toelichten dat het zeker effectief is. Ik zie overdag de duim al minder uit automatisme zijn mond in gaan.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s