Slapeloze nachten

Ondanks dat zoontje slaapt als een roosje, had ik de afgelopen tijd nog last van slapeloze nachten. Het was niet dat ik last had met inslaap komen. Het was ook niet omdat ik niet moe genoeg was. Sterker nog ik was ontzettend moe. Maar we hadden last van een gast. Een gast die ik liever zag gaan dan komen.

Het begon de eerste nacht dat ik dacht steeds iets te horen op ons plafond. Het leek wel van links naar rechts van de kamer te rennen en weer terug en dat uur na uur na uur. Voor mijn gevoel was het een muis. Dus ik vertelde smorgens aan manlief dat ik het idee had dat ik een muis hoorde rennen op ons plafond. Nee, dat kan echt niet ik denk dat je vogels gehoord heb in de dakgoot. Maar ik had echt het gevoel dat het over het plafond liep. Nee, dat was niet mogelijk volgens manlief.

De tweede nacht was het weer raak. Dus besloot ik manlief wakker te maken. Samen luisterde we en inderdaad het lijkt wel als of er een muis rent. Maar op het plafond kan niet want dat is helemaal dicht. Dus dan moet het op zolder zijn. Manlief ging midden in de nacht op inspectie en haalde de wand uitelkaar op zolder. Daar keek hij maar zag hij geen beweging. Voor de zekerheid zette hij er toch twee muizenvallen neer. Zoals ik al verwacht had, zat er niets in de vallen. Want ik was er nog altijd van overtuigd dat de muis echt op ons plafond liep. Maar om nou ons plafond uit elkaar te slopen om te kunnen kijken was ook zo drastisch. In gedachte zag ik al weer het ergste voor me.

Manlief kwam met het idee om te kijken via het ventilatiekanaal in onze inloopkast. Hij haalde het korfje los en stak heel voorzichtig zijn hand naar boven te samen met zijn telefoon. De telefoon zette hij op beeldbellen naar mijn telefoon en zo konden we via de camera zien wat er loos zou zijn. Maar we zagen niets ongewoons. Geen beweging, geen muis maar ook geen muizenkeutels. Toch besloten wij om muizengif te gaan halen. Ik weet dat het niet diervriendelijk is. Maar deze gast zag ik echt liever gaan dan komen. Helemaal omdat we voor mijn gevoel nu nog te maken hadden met slechts 1 muis. Voor het slapen gaat plaatste manlief het doosje met gif en een muizenval op ons plafond via het ventilatiekanaal.

De derde nacht hoorde we nog een hoop drukte. Soms had ik het gevoel dat hij aan het krabben was op de gipsplaten en ik de muis elk moment in mijn bed kon vinden. Smorgens had ik niet het idee dat we iets zouden vinden in de val. Heel voorzichtig haalde manlief de val van het plafond. Die was leeg. Niet afgegaan maar het lokaas was wel opgegeten. Heel voorzichtig pakte manlief t doosje met gif. Dat was verplaatst. Er leek ook wel wat in te zitten. Uiterst voorzichtig pakte manlief het. We zagen dat het beestje een nestje had gemaakt in het doosje. Het zakje met gif was aangevreten. We zagen ook dat er keutels in het doosje zaten. Naar ons idee waren het wel hele grote keutels voor een muis. Zeker 1,5 tot 2 cm. We zochten het op in een zoekmachine en tot onze schrik zagen we dat we ook te maken konden hebben met een rat inplaats van een muis. Muizengif en een muizenval werken niet als je een rat wilt vangen. Toch besloten we het nog een dag aan te kijken.

De vierde nacht mocht manlief te werk, nachtdienst. Je kunt je vast wel voorstellen dat ik totaal niet op mijn gemak in bed lag. Wat een drukte hoorde ik boven mijn hoofd. Graven, rennen. Ik stuurde manlief regelmatig berichtjes want ik deed geen oog dicht. Tot het een uur of half 3 was en ik in ene niets meer hoorde. Ik viel als een blok in slaap. Zelfs toen manlief thuis kwam lag ik nog heerlijk te slapen. Manlief besloot daarom pas te kijken als hij weer wakker zou worden. Die middag durfde ik niet zo goed meer te helpen. Ik zei dat hij het maar alleen moest doen want ik had zo’n onderbuik gevoel dat er deze keer wel iets in de val zou zitten.

Na een kwartier kwam manlief naar beneden en liet onze ongewilde gast zien. Het bleek te gaan om een bruine huismuis. Manlief vertelde dat de val een stuk verder op lag en op zijn kop. Dat was dus waarschijnlijk wat ik gehoord had en waarom het in ene stil was. Het geeft wel rust, ik kan weer lekker slapen. Tot nu toe is het gelukkig bij die ene muis gebleven.

De grote vraag is natuurlijk wel hoe kon de muis nou op ons plafond terecht komen. Als je bedenkt dat we de muren vol hebben laten spuiten met isolatie en manlief alle gaten heeft dicht gemaakt. Er bleef maar 1 optie open en dat is via de schoorsteen. Ons vermoeden is dan ook dat de muis blijkbaar ontkomen is aan een vogel en via de schoorsteen naar binnen is gekomen. De schoorsteen komt uit op het ventilatiekanaal in onze inloopkast. Via die weg had de muis vrijspel. Ik ben blij dat de muis op ons plafond liep en niet bij de kinderen. Dan was hij (of zij) waarschijnlijk veel later ontdekt en had meer schade aan kunnen richten.

Hebben jullie wel eens last van muizen?

 

 

8 thoughts on “Slapeloze nachten

  • Omdat de gevel vol is gespoten met isolatie moet het wel heel vreemd lopen als hij via deze weg is gekomen. Echter zou hij natuurlijk wel via de buiten gevel het dak opgeklommen kunnen zijn en zo in de schoorsteen terecht zijn gekomen.

   Like

 1. Wij hebben in het verleden ook last gehad van muizen, rond de tijd dat Tobias regelmatig een Nijntje koekje kreeg en daarmee kruimelde op plekken waar ik het blijkbaar niet zag. Sinds we nieuw laminaat hebben heb ik ze al een hele tijd niet meer gehoord. Maar ik herinner me dat getrippel nog heel levendig. Een keertje liep de muis in de box van Tobias. Brr. Toen hebben we toch ook maar besloten om muizengif neer te zetten.

  Jullie muisje zal tussen het plafond toch niks kunnen vinden lijkt me…. Dus het zou me idd niks verbazen als ie er op een gekke manier terecht is gekomen en niet meer wist hoe hij weg moest komen. Al kunnen ze inderdaad ook tegen muren aanlopen heb ik gehoord.

  Like

  • Dat getrippel is verschrikkelijk! En een muis in de box bah! Ik moet er niet aan denken. Ik geloof dat ik dan de woonkamer niet eens meer had in gedurfd hahah.

   Like

  • Wij hebben er in ons eigen huis ook nog niet eerder last van gehad gelukkig. Wel op vakantie helaas. Ik heb toen gelijk de volgende dag de tassen gepakt en we zijn weer richting huis gegaan! Maar we konden nu moeilijk ons eigen huis ontvluchten voor een muisje, haha

   Like

 2. Dat is toevallig. Wij hebben dit weekend ook 2 muizen gevangen en er bleek nog 1 gat naar de kruipruimte in het ventilatiekanaal (in de keuken) te zitten. Man alles dichtgemaakt, de hele keuken verder gecontroleerd en we hopen dat we het met deze 2 dan ook gehad hebben. Brrr, ik ben niet zo’n koele kikker, dus ik heb wel gegild bij het zien van deze snelle beestjes. Al zullen ze wellicht banger van mij zijn geweest…..

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s