Het is allemaal de schuld van Marie kondo!

Dat het de schuld is van Marie kondo moet natuurlijk met een knipoog gelezen worden. Maar er schuilt wel een kern van waarheid in anders had ik de titel van dit artikel niet zo genoemd.

Op het moment dat aflossen op onze hypotheek noodzaak was, omdat we graag wilde verhuizen raakte ik ook in contact met het minimalisme. Op de een of andere manier gaan die twee dingen bij mij hand in hand met elkaar. Je start met consuminderen en kan met steeds minder dingen toe. Met een verhuizing voor de deur konden er heel veel ongebruikte spullen ons huis verlaten. Elke kast was netjes, alles lag keurig geordend in elke lade en dat alles zonder ooit gehoord te hebben van de beroemde Marie kondo.

Na de verhuizing maakte we snel korte mette met de restschuld die over was gebleven. Na dat we de laatste euro hadden overgeboekt naar de maatschappij waar we de lening hadden afgesloten viel er letterlijk een enorme last van onze schouders.  Tot op de dag van vandaag zijn manlief en ik nog altijd blij met de beslissing die we destijds gemaakt hebben.

Toen we eenmaal in een rustiger vaarwater terecht kwamen, maakte ik kennis met het boek van Marie kondo. Het is een dame die een geheel eigen manier heeft van het omgaan met spullen en je spullen ordenen. In het boek komt het steeds maar weer terug dat alles wat ze gebruikt ‘joy moet sparken’ de kleding die in haar kast mag hangen of liggen of nou ja op een geheel eigenwijze dient opgerold en neergezet dient te worden sparkt in haar ogen joy. Ze zegt ook niet dat alle dingen uit je huis weg moeten maar dat het duidelijk joy sparkt zodat je, je fijn voelt in je huis. En dat is nou net het probleem waar ik nu tegen aan loop. Ons ooit zo mooi opgeruimde, geordende en vrij lege huis heeft plaats gemaakt voor een plek die joy sparkt in de ogen van elk gezinslid.

De kinderkamers zijn een walhalla van speelgoed, knutsels en knuffeldieren. Een kast in de woonkamer is geheel gevuld met allerlei gadgets, elektronica en laptops want dat sparkt heel veel joy voor manlief. Ik geef hem daarin geen ongelijk, om nog maar te zwijgen over het pareltje in huis, nou ja in mijn ogen dan. Je raad het vast al mijn art studio! Die zich steeds verder vult met prachtige potloden, markers, verf en kleurboeken. Een plek in huis waar ik me voel als een vis in het water!

Dan is daar in ene het moment dat ik door het huis loop en die overvloed aan spullen zie en mezelf afvraag waar is die consuminderaar gebleven? Het huis waar we wonen, leven en genieten van de spullen en van elkaar. Werkelijk waar alles sparkt joy! De enige die ik daar de schuld van kan geven is toch echt Marie kondo.

 

2 thoughts on “Het is allemaal de schuld van Marie kondo!

 1. Haha, leuk stukje! 😀
  Als de spullen joi sparen is het goed, geniet er van en ga je niet schuldig voelen!
  Je hoeft echt niet te consuminderen omdat anderen dat doen. Lekker genieten van wat jullie goed doet.

  Like

  • Dankjewel, nee ik voel me niet schuldig. Toch mag hier het roer weer even om. De eerste stap hebben we vandaag gezet. We deden een aflossing op een nog openstaande lening.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s