Extra aflossing

Vorig jaar namen we de beslissing een extra lening aan te vragen om de verbouwingswerkzaamheden in en om ons huis een extra boost te geven. De planning was om van de lening een dakkapel te laten plaatsen en om de dakpannen te laten vervangen. Maar dingen veranderen soms. Het bestedingsplan van het geld veranderde ook. We lieten eerst de tuin aanleggen en daarna de dakkapel plaatsen. Daarbij lieten we ook alle ramen aan de voorkant van het huis vervangen. Dit was zeker nodig aangezien de ramen lek waren en we grote plekken met ‘mist’ zagen als we naar buiten keken. De ramen kwamen inclusief plaatsen op ruim 900 euro per stuk. Al met al kwamen de kosten boven ons budget uit van 20.000 euro.

Elke maand investeerde we verder in onze woning. De grote zolder kamer werd compleet verbouwd. De voorzolder nog even niet. De bovenverdieping werd voorzien van nieuwe gordijnen. De ramen aan de voorkant van de woning voorzien van screens. En nu zijn we op het punt dat we toe zijn aan een verbouw pauze. Nu kunnen we kiezen om het geld te sparen voor nieuwe dakpannen. Wat opzich een heel goed idee is. Maar we kunnen ook kiezen om af te lossen op de lening.

De lening heeft inprincipe een looptijd van 5 jaar. Mits we geen extra aflossingen doen. Het maand bedrag zal de gehele looptijd gelijk blijven ook als je een aflossing doet het enige wat dan veranderd is de looptijd. Ons maand bedrag is 373,73 euro en dat is best pittig. Steeds vaker heb ik de gedachte wat zou het fijn zijn als we van de lening af zijn en die 373.73 euro weer vrij te besteden is. Samen met manlief zocht ik de papieren op. Ik zag daar staan dat we op 31 december 2016 nog 18506 euro open hadden staan. Inmiddels zijn we een half jaar verder en was ik natuurlijk erg nieuwsgierig hoe de zaken er voor zouden staan.

In de papieren zagen wij ook staan dat als we inzicht wilde hebben in onze lening dat we een account konden aan maken. Manlief maakte een persoonlijk account aan en kon in ons persoonlijke account de actuele stand van zaken zien. Daar stond dat er nog een bedrag open stond van 16045,59 euro. Pff dat is best een hoop. Dus manlief opperde zullen we een aflossing doen? Ja! Dat is een goed idee maar hoeveel zullen we dan aflossen. Ik opperde zullen we beginnen met 250 euro? En dat dan elke maand extra blijven aflossen. Manlief gaf aan dat hij het extra aflossen van 250 euro per maand wel zag zitten maar dat hij om te beginnen liever een grote stap wilde maken. Nou 500 euro dan? Nee zei manlief ik zat eerder te denken aan 1000 euro. Ik gaf aan dat er de komende maand best nog wat uitgave aan zaten te komen. Te denken aan nieuwe winterjassen, schoenen, een rekening voor het eigenrisico van de zorg verzekering en noem maar op. Manlief verzekerde me dat het allemaal wel goed komt. We hebben immers extra spaarpotjes voor dit soort onkosten. Daar heeft hij inderdaad gelijk in. Dus we hebben direct de koe bij de horens gevat en 1000 euro extra afgelost op de lening!

Wat voelt het goed zeg. De actie, de kick van het extra aflossen. Ja dit smaakt naar meer!

4 thoughts on “Extra aflossing

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s