Verandering

Ik schreef enkele maanden terug over de nieuwe baan van manlief. Echter is dit allemaal anders gelopen dan gedacht. Op het moment dat manlief de ploegwissel achter de rug had en op de hogere functie zou gaan lopen werd er een collega op die stoel gezet. De reden dat ze toch voor de collega gekozen hadden was niet de kennis maar het diploma die deze collega heeft. De leiding gevende stonden er stuk voor stuk niet achter maar konden niets veranderen aan de keuze van hogerhand. Zuur was het wel voor manlief maar hij besloot er het beste van te maken.

Al snel bleek dat de collega totaal niet geschikt was voor de functie en ondanks dat manlief niet op die stoel zat deed hij wel dat werk. Ik merkte dat manlief met veel plezier naar zijn werk ging. De uitdaging, oplossingen bedenken, beslissingen nemen de extra verantwoordelijkheid deden hem zeker opbloeien. Hij praat met veel passie over zijn werk en dat vind ik op mijn beurt weer leuk om aan te horen. Uit zijn verhalen merkte ik al dat hij steeds de gene was die overal over gecontact werd en de collega had geen idee van de hoed of de rand. Manlief heeft meerdere gesprekken met de collega gehad waarin die collega aan manlief aangaf dat het simpel weg niet in hem zit, dat hij dingen niet ziet, dat hij veel stress ervaart en de laatste tijd met tegen zin naar zijn werk gaat. Maar ook dat het lijkt alsof het bij manlief vanzelf gaat. Manlief reageerde op zijn beurt, dat hij gewoon zijn werk doet. De collega nam manlief in vertrouwen en vertelde hem dat hij in overweging nam om zich terug te trekken uit de functie. Manlief gaf op zijn beurt aan dat als hij dit serieus in overweging nam dat hij dit wel op korte termijn kenbaar moest gaan maken aangezien manlief einde van de maand terug geplaatst zou worden naar zijn oude ploeg. De collega gaf aan dat, dat juist ook zijn angst was omdat manlief nu al zoveel doet en weet en dat als hij inderdaad terug gaat naar zijn oude ploeg dat alles op de schouders van de collega terecht zou komen terwijl hij nu al zoveel stress ervaart. Manlief gaf nog even aan dat de collega er echt goed over na moest denken want er zijn natuurlijk ook financiële consequenties aan verbonden.

Een aantal dagen later vroeg de collega of manlief hem wilde ondersteunen in een gesprek met de leidinggevende omdat hij de beslissing had genomen om zich terug te trekken uit de functie. De leiding gevende vond het een verstandige beslissing en zou vervolg stappen gaan zetten. De leidinggevende vroeg aan manlief hoe hij dat zag en manlief gaf aan dat hij in principe aan het einde van de maand gewoon terug gaat naar zijn oude ploeg, mits ze andere plannen voor hem hebben. Op de vraag of hij eventueel op deze ploeg wil blijven antwoorde manlief met ja. En wat nou als je op die functie gezet zou worden, zou je dat dan willen? Ja zei manlief. Maar wat nou als je daarvoor toch naar school zou moeten. Liever niet natuurlijk. Maar als het niet anders kan, dan ga ik naar school.

Nu is het afwachten wat er gaat gebeuren. Er moet over vergaderd gaan worden maar de tijd dringt. Niet weten waar je aan toe bent brengt behoorlijke spanning met zich mee. Gaat hij terug naar zijn oude ploeg? Blijft hij op de nieuwe? Welke functie gaat hij dan lopen? Moet hij naar school? Wanneer begint dat dan?

Mocht manlief inderdaad de opleiding gaan volgen heeft dat voor het gezin zeker gevolgen. Manlief zal namelijk buiten zijn ploegendienst om zijn uren op school moeten inplannen, daarbij thuis huiswerk gaan maken. Dat word voor hem een hele uitdaging maar voor mij ook schakelen. Hij kan minder vaak een helpende hand bieden met de zorg voor de kinderen of in het huishouden. Ik weet zeker dat, dat wel goed zal komen maar dat we wel enorm moeten gaan wennen. Maar ook dat we meer dingen moeten gaan loslaten.

Ik ben dan ook heel erg benieuwd wat de komende weken zal gaan brengen.

4 thoughts on “Verandering

    • inmiddels weten we dat hij op de nieuw ploeg blijft en in de hogere functie komt. ( al is begonnen) Het is alleen wat scholing betreft nog afwachten: hoe, of en wanneer.

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s