Zwemlessen

De jongens zijn in mei begonnen met zwemlessen. We hebben met oudste bewust wat langer gewacht om verschillende redenen. Hij heeft immers te dealen met zijn prikkelverwerkingsstoornis, het douchen was tot een jaar geleden een drama. Laat staan het zwembad. Nee daar was geen beginnen aan. Na een drukke schooldag was dat voor hem sowieso geen doen. Maar aan het begin van het jaar leek hij er toch klaar voor te zijn. Ik schreef beide jongens in en het wachten begon.

In mei mochten ze beide starten op zwemles. Wat fijn. In dezelfde groep op dezelfde tijd. Helemaal ideaal. Maar al snel vloog oudste van het ene badje naar de andere door tot het niet meer mogelijk was om op dezelfde dag te zwemmen. Dus mocht ik de maandagmiddag uit school haasten om op tijd oudste in het zwembad te krijgen en op woensdagmiddag het zelfde verhaal alleen dan voor jongste. Oudste mocht wederom een badje verder en er was weer plek op de woensdag. Wat resulteerde in dat ik de hele woensdag middag in het zwembad door breng. Aangezien jongste zijn les om 1 uur heeft tot kwart voor 2 en oudste pas om half 3 uur mag zwemmen tot kwart over 3. Tussen door naar huis is geen optie (met de fiets) omdat we te ver van het zwembad wonen en ik dat energie technisch niet kan.

Al meerdere keren kon manlief vrijregelen op zijn werk zodat hij mij met jongste bij het zwembad kon afzetten. Later weer kon ophalen en thuis kon brengen zodat hij een minuut of 10 later met oudste naar het zwembad vertrok. Een hoop ge heen en weer en geregel zodat het voor mij iets minder belastend zou zijn. Helaas lukt het niet altijd dat hij een vrije dag kan opnemen, er moet immers soms ook gewoon gewerkt worden. Dus liet ik mijn hersenen eens flink kraken over hoe ik het voor mezelf en de kinderen aangenamer zou kunnen maken.

De eerste keer ging ik tussen de lessen in de kantine zitten en mochten de kinderen iets te drinken kiezen. Slok, slok, slok en nog geen 5 minuten later was het op en begon het, gaan we al naar huis gezeur. Ik haalde hun dsen uit de tas en dacht daarmee een goede zet te hebben gezet. Maar helaas, deze mama had er natuurlijk niet bij nagedacht dat een ds soms ook opgeladen moet worden en een lege ds mee nemen heeft niet zoveel nut. Hoewel we ons vermaakte met spelletjes zo als ik zie ik zie wat jij niet ziet…. keek ik de klok vooruit. De middag kon mij niet snel genoeg voorbij gaan. Ik was dan ook blij dat ik kwart voor 4 eindelijk thuis was. Helemaal op.

De keer daarop dat ik alleen met de jongens de zwemlessen mocht trotseren had ik bedacht dat het misschien wel leuk zou zijn als ik met ze zou gaan vrijzwemmen. Op woensdag middag kun je blijkbaar terwijl er zwemles gegeven word in het bad ernaast vrij zwemmen van 2 tot 4 uur. Omdat jongste zoontje om kwart voor 2 al klaar is met de zwemles moet hij nog een kwartier wachten tot hij het water weer in mag. Geen probleem de douches bieden de uitkomst en jongste blijft heerlijk warm onder de straal staan terwijl ik met oudste zoontje er keurig naast wacht.

De stap naar het recreatiebad is best wel een dingetje voor mij. Als ouders kun je namelijk altijd vanaf de tribune naar de zwemlessen kijken. Als je naar het recreatiebad wilt gaan moet je langs de zwemlessen lopen. Tja dan steekt daar toch iets van onzekerheid de kop op en voel ik me super bekeken door al die ouders die letterlijk tegen de glazenwand bij de tribune staan aangeplakt om met haviksogen hun zwemmende kroost in de gaten te houden. Dus tel ik tot 10 en loop met mijn gerechte rug en poffertjespanbenen zo nonchalant mogelijk naar het andere bad. Waar ik zo snel mogelijk de handdoeken over een stoel hang en mezelf en de kinderen met raketsnelheid het water in laat plonsen. Dan is daar in ene de realisatie dat het toch best wel fijn is om het hele bad voormezelf en de kinderen te hebben. Dat het een stuk relaxter is om een beetje rond te dobberen in het water dan    Minuut na minuut de jongens te moeten bezig houden. Voor dat ik er erg in had was het dan ook al half 3 en tijd voor oudste om aan te sluiten bij zijn zwemlesgroepje.

Omdat jongste zoontje nog altijd in het aller eerste groepje zit en bepaalde dingen simpel weg nog niet durft was dit ook de uitgelezen kans om spelenderwijs samen wat oefeningentjes te doen die hij ook met zwemles oefent. Een andere juf kwam nog even langs lopen en gaf hier en daar nog wat aanwijzingen en complimenten aan zoontje, ik zag hem letterlijk groeien en opbloeien. Hij leek wel wat zelfvertrouwen te krijgen. Genoeg geoefend en we hadden nog een kwartiertje de tijd om nog wat rond te dobberen voor oudste klaar zou zijn met zijn les. Ik had oudste eigenlijk beloofd dat hij na de les nog even 5 minuten mocht gaan vrijzwemmen dit werd in werkelijk nog 1x een klein rondje in het bad want ik was op. In het water heb je het in het begin nog niet zo door. Maar op het moment dat ik uit het zwembad stapte leek er wel lood in mijn benen te zitten. Alles om mij heen zag ik draaien en ik moest echt mijn best doen om op mijn benen te blijven staan. Het koste mij dan ook heel veel moeite om de kinderen en mezelf weer in de kleren te krijgen voor manlief ons zou ophalen uit zijn werk. Wat was ik blij toen ik weer thuis was! Compleet uitgeput ging ik op de bank liggen. Koken zat er echt niet meer in, what was i thinking? Manlief haalde een patatje. De kinderen vertelde werkelijk honderd uit en vonden het geweldig dat we samen hadden gezwommen. De dagen erna bracht ik helaas door in bed en op de bank. Het was veel te veel voor mij geweest. Toch kijk ik er met een glimlach op terug!

Afgelopen week werd ik bij de zwemjuf van jongste op het matje geroepen na de les. Ze vond het nu toch wel erg lang duren voordat zoontje de juiste dingen onder de knie had om een groepje door te mogen. Ze stelde voor dat hij extra lessen zou gaan volgen op de zaterdagochtend. Een klein groepje van 2-3 kindjes een half uurtje per keer. Omdat ik graag zo snel mogelijk van de zwemlessen af wil zijn stemde ik daar uiteraard mee in. Maar, restte mij wel de vraag hoe het zat met de kosten. Wij hebben namelijk een lespakket aangeschaft zodat we geen extra kosten zouden maken tot aan het A diploma. Tja dat snapte ze helemaal en ze vertelde me dat er voor ons geen extra kosten aan verbonden zijn. Hadden we echter gekozen om per les te betalen dan waren de extra lessen uiteraard in rekening gebracht plus een toeslag voor het extra begeleiden in een kleine groepje. Wat zijn wij blij dat we gekozen hebben voor het pakket!

Zaterdag ging zoontje als een speer al glunderend kwam hij uit het bad vandaan en meldde trots “mama ik kan het echt al bijna”!

2 thoughts on “Zwemlessen

    • Doordat manlief ploegendienst loopt is het meestal wel mogelijk dat hij een deel opvangt. Zoals vandaag heeft hij nachtdienst gehad en gaat hij vanmiddag met oudste om half 3. Ik hoop stiekem dat jongste binnenkort een badje verder mag waardoor zijn zwem tijd waarschijnlijk van kwart voor twee tot half 3 zal zijn. Dat scheelt dan al dubbel. Aangezien we nu gelijk vanaf school naar het zwembad gaan en daar een boterham eten. Als hij een latere zwem tijd heeft kunnen we eerst thuis eten.

      Als het echt niet gaat meld ik ze af. ( daar heb ik me al eerder schuldig aangemaakt)

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s