Overzicht

Voor we kunnen beginnen met het aflossen van onze schuld is het belangrijk om overzicht te krijgen. Als je eenmaal een doel en een plan hebt is het makkelijker om je daar aan vast te houden. Je weet immers dan wat je te doen staat en wat je bereikt als je door zet. Tenminste zo werkt het voor mij.

Behalve het overzicht in het reilen en zeilen van onze financiën moet ik ook overzicht hebben van alles in huis. Waarom dat is weet ik niet. Misschien geeft dat juist wel een veilig gevoel als ik weet waar ik aan toe ben. Ik wil graag weten wat er in welk kastje of lade ligt. Daarbij wil ik ook graag weten of er dingen zijn die aan vervanging toe zijn. Nu weet ik dat we op korte termijn een nieuwe mixer zullen aanschaffen, het ding wat al enkele maanden wat gebreken begon te vertonen van wel mixen tot niet mixen en dan weer haperen. Gister zei de mixer doe het zelf maar, hij viel na 9,5 jaar trouwe dienst uit elkaar. Door het uitelkaar vallen konden we al snel aan de binnenkant zien dat er wat dingen flink aangedaan waren. Plastic tandwieltjes waar amper nog tandjes op te zien waren en bedrading wat niet meer jofel was.

Het is ook duidelijk dat jongste toe is aan een nieuwe fiets. Het ziet er nu niet uit als hij op zijn fiets stapt. Het lijkt wel een reus op een kabouterfiets. Toch wachten wij heel bewust tot het voorjaar. Dan is hij jarig en kunnen we gelijk de juiste maat fiets aanschaffen. Dat soort dingen duidelijk voor ogen hebben geeft mij rust en overzicht.

Voor de financiën hebben manlief en ik samen al meerdere keren aan tafel gezeten. Want om 14096 : 12 = 1175 euro per maand af te kunnen lossen is het best nog een puzzeltje om het rond te krijgen. Juist het puzzelen en schuiven met budgetten geeft ons ook een boost. Het maakt ons weer creatief en laat ons anders naar dingen kijken.

Ik merk nu al dat ik andere keuzes maak in het dagelijks leven. De kinderen krijgen een bakje mee met een koekje of plak ontbijtkoek inplaats van beide een voor verpakt koekje. Ik kook een extra portie voor in de vriezer. Zo kunnen we op de zwemlesdag met een snelle greep een maaltijd op tafel zetten inplaats dat we uitwijken naar een afhaal maaltijd.

Ook manlief kijkt weer met andere ogen naar dingen. De meterkast is bij ons een tochtgat. Daar komt behoorlijk wat kou vanaf in deze winter maanden.  Manlief had bedacht de oude deurmat op maat te snijden en deze op de bodem neer te leggen van de meterkast. Met een extra plaatje hout aan de boven kant van de meterkast is het nu wind dicht. Wat scheelt dat een hoop kou in de hal. Het is een simpele oplossing maar geeft veel comfort.

Het is een stap in de goede richting en dat voelt goed.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s