Zorgen

Al enkele jaren is manlief aan het kwakkelen met zijn gezondheid. Een stapel van klachten die niet levensbedreigend zijn maar wel heel vervelend. De laatste maanden merkte ik aan manlief dat het echt niet goed gaat. Zijn klachten werden erger. In rust heeft hij last van zweet aanvallen, hartkloppingen, duizelingen. Altijd maar hoofdpijn en spierkrampen vaak tintelingen in zijn armen en benen en zo nog een tal van dingen.

Ik vond het hoogtijd voor een bezoekje aan de huisarts. Manlief ging onder protest mee want het zal allemaal wel mee vallen. De huisarts hoorde het verhaal aan en besloot manlief door te verwijzen voor een holter onderzoek. In December heeft manlief een week lang met de holter rond gelopen. Een holter is een kastje wat het hart ritme registreerd. Een week na het inleveren van de holter kon manlief bellen voor de uitslag. Dit was nogal een vreemd gesprek. O zei de assistente hier staat een heel verhaal, een momentje. Nee sorry ik mag deze uitslag niet geven. Ze maakte een bel afspraak en enkele uren later had manlief de huisarts aan de telefoon. Ja, ik weet niet zo goed hoe ik dit moet zeggen maar de eerste regel van het verslag staat. Het hart stopt er mee. Dus ik weet niet zo goed wat ik hier mee moet zei de huisarts. Een verwijzing naar de cardioloog volgde.

Dat waren twee weken in spanning. Want het hart stopt, dat is niet iets wat je zomaar naast je neer kunt liggen. Er doemde vele vragen op. Hoevaak stopt het hart? Hoe lang staat het hart dan stil? Wanneer gebeurd het? Bij de cardioloog ging manlief door de molen. Hij kreeg een hartfilmpje, een echo wat testjes en tot slot volgde er een gesprek met de cardioloog. Die kon ons heel goed uitleggen wat er nu aan de hand was. Door de testjes die ze gedaan hebben kon hij zien dat het hart van manlief gezond is. Tijdens activiteit is er niets afwijkends te zien. Maar in rust daar tegen is zijn hart zeer efficiënt. Zijn hartslag zakt tijdens rust naar 28 tot 40 slagen per minuut. Tijdens die lage hartslag slaat het regelmatig een slag of wat over. Op die momenten ligt het hart inderdaad stil. Het is een aandoening waar je oud mee kunt worden. Echter was er wel een kleine maar. Dit is een afwijking die niet wenselijk is in combinatie met slaapapneu vertelde de cardioloog. Normaal krijgt het hart weer de prikkel om te gaan slaan als je ademhaalt. Stop je ook met ademhaling wat met slaapapneu gebeurd dan mist het hart die prikkel en kun je in je slaap overlijden.

Helaas is manlief bekend met slaapapneu. Letterlijk een dodelijke combinatie. Ik heb manlief de afgelopen jaren al meerdere keren blauw naast me in bed gehad. Ik weet als manlief stopt met snurken dat ik alert moet zijn en hem wakker moet maken. Dan neemt hij een diepe hap lucht en draait zich om en slaapt verder. Hij heeft hier de volgende ochtend geen weet van. Manlief werd doorgestuurd naar de longarts zodat zijn apneu in kaart gebracht kan worden. Na het intake gesprek met de longarts werd er een afspraak gemaakt voor een slaaponderzoek. Afgelopen nacht was dat onderzoek. Manlief sliep met allerlei plakkers en kastjes. Gelukkig kon hij er voor kiezen om thuis te slapen. Toch fijner dan een nacht in het ziekenhuis. Echt lekker geslapen heeft hij niet. Hij voelde zich opgesloten met al die draadjes om zich heen. Straks gaan we samen het apparatuur terug brengen naar het ziekenhuis. En dan rest er weer het wachten op de uitslag. Samen met die uitslag krijgt manlief dan het behandelplan gepresenteerd. Ik ben heel benieuwd naar het vervolg.

 

9 thoughts on “Zorgen

  1. Tjonge, dat was schrikken! Ik hoop dat er een goed behandelplan kan worden opgesteld, waarmee jullie beiden “met een gerust hart” nog vele mooie jaren samen door mogen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s