Leven van een beperkt budget

Aangezien we dit jaar flink willen aflossen op de schuld leven wij van een beperkt budget. Ik merk dat ik de laatste weken nog al chagrijnig ben als het aankomt op de uitgave. Nu hebben we gelukkig nog een spaarrekening waar we tegenslagen mee kunnen opvangen. Toch doet het zeer als je die moet aanspreken.

Dat de auto stuk ging precies op het begin van dit jaar en budget hielp natuurlijk niet mee. Gelukkig is de auto weer gerepareerd en hebben we al weer de nodige kilometers afgelegd. Toch is het wel balen dat de hele kinderbijslag gebruikt werd voor de reparatie en later zelfs extra geld van de spaarrekening afgehaald moest worden. Gelukkig hebben we spaargeld. Want stel nou dat we dat niet hadden. Dan waren we de eerste week van januari al door ons budget heen geweest van de hele maand!

Enkele dagen later viel er nog een rekening van het eigen risico van manlief op de mat. Ook daar hebben we gelukkig een spaarpotje voor. De rekening kan deze maand dus prima betaald worden. Maar stel je eens voor dat we er niet maandelijks een bedrag voor opzij hadden gelegd. Dan hadden we toch een flink probleem gehad.

Ik kan me voorstellen dat gezinnen die rond moeten komen van een beperkt budget helemaal in de stress schieten als er meerdere kosten elkaar opvolgen. Dat dergelijke rekeningen steeds opgeschoven worden waardoor er een aanmaning volgt en vervolgens een boete boven op de huidige rekening.

Komende maand is het de bedoeling om weer een bedrag van 1175 euro af te lossen op de schuld. Toch weet ik niet of dit verstandig is. Moeten we nu niet eerst de spaarrekening weer terug aanvullen? De rekening is echter nog voldoende gevuld om nog een tegenslag op te kunnen vangen en de rekening van de gemeente belasting te betalen die traditie getrouw in februari op de mat zal vallen. Toch voelt het wat fragiel. Maar het idee om dan maar niet af te lossen voelt als falen.

 

11 thoughts on “Leven van een beperkt budget

 1. Ik weet niet waarom maar kosten aan de auto vind ik altijd erg vervelend, terwijl het erbij hoort natuurlijk. Extra blij ben ik dat man sinds september een lease auto heeft gekregen van zijn werkgever. De bijtelling is ook nog twee jaar 14% dus extra fijn. Ik heb zelf nog een hagelnieuwe auto dus daar vallen de kosten nog mee.
  Knap hoor dat jullie elke maand 1175 willen aflossen op de schuld. Toch zou ik eerst de buffer aanvullen. Anders zou ik zelf geen rust hebben. Zo ging bij ons vorig jaar in twee maanden tijd de koelkast en inductieplaat kapot. Geheel onverwacht want de inductieplaat was ruim 4 jaar oud en de koelkast 7 jaar. Eerdere exemplaren gingen (veel) langer mee.

  Like

  • Een lease auto heeft inderdaad zo zijn voordelen. Helaas is dit voor ons geen optie. Wij hebben vaak ook dat er dingen achter elkaar stuk gaan. Zo vervingen wij vorig jaar onze vriezer, koelkast en vaatwasser in 1 maand. Gelukkig was alles op de respectievelijke leeftijd van 17 jaar. Nu kunnen we alleen maar heel hard hopen dat deze apparaten net zo lang mee mogen gaan.

   Inderdaad 1175 euro per maand aflossen is het plan. Een tikkeltje ambitieus maar zeker niet onmogelijk.

   Like

  • Dat zou kunnen, toch los ik het liever per maand af omdat je dan direct het rente voordeel ervan hebt. En inprincipe hebben we een buffer die het een en ander zou op kunnen vangen.

   Like

 2. Ik herken je gevoel! Bij mij ook een reden om de buffer wat omhoog te doen. Soms heb je opeens erg veel pech lijkt het. Hadden wij laatst ook, en dan slinkt je buffer enorm!
  Ik zou zelf misschien eerst de buffer weer op peil willen brengen in jouw geval, maar dat ligt echt aan hoe je maandelijkse cashflow is. Heb je weinig over elke maand? Dan zou ik dat doen. Heb je genoeg over, dan toch aflossen.
  Willen jullie nu elke maand 1100€ aflossen?

  Like

  • Het bedrag wat we over hebben lossen we nu af. We hebben beide een bedrag van 75 euro aan zakgeld om bijvoorbeeld kleding, kapper en cadeautjes van te kopen. In de praktijk blijkt dat het vaak op gaat aan onvoorziene extra dingen. Een mixer, strijkijzer, prullenbak oid wat vervangen moet worden.

   We willen 1175 euro per maand aflossen. Een tikkeltje ambitieus maar zeker niet onmogelijk.

   Like

  • ons doel is gebaseerd op het bedrag van de schuld wat er nog open stond delen door de maanden van het jaar. In december was dat nog 14096 euro. Vandaar dat we 1175 euro elke maand willen aflossen. Aan de hand van dit bedrag zijn we gaan schuiven en strepen in ons budget. We zagen dat het kans van slagen kon hebben in theorie en zo is het doel geboren: De hele schuld aflossen in 2018.

   In december schreef ik het volgende berichtje over. https://blogaanmnbeen.com/2017/12/18/overzicht/

   Like

  • Over ons zakgeld hoeven we geen verantwoording af te leggen naar elkaar toe. ( manlief en ik) dus als manlief besluit elke werkdag een lunch te halen in de kantine is dat prima. Wil hij dat in mijn ogen nutteloze item kopen is dat ook prima. Anders om is dat natuurlijk ook. Ik wil hem daarin ook niet beperken door te zeggen deze maand, je zakgeld dat houden we achter de hand voor stel dat. Daar hebben we de buffer voor. Als de buffer echt de bodem bereikt kunnen we er altijd die maand kiezen om niet af te lossen en de buffer aan te vullen.

   In het bericht van vandaag kun je lezen dat we er inderdaad de keuze voor hebben gemaakt om er voor te gaan!

   Like

 3. Misschien kan je eerst de buffer, spaarrekening, weer op een paar duizend krijgen.en dan aflossen. Hier houden we 5 duizend aan. Genoeg om 3 maanden uit te zingen als het fout gaat.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s