Buffer

Gister schreef ik over het leven met een beperkt budget. En dat ik er van baalde dat ik onze buffer moest aanspreken voor de rekeningen en onkosten die wij de afgelopen weken hadden. Dat ik twijfelde of we verder zouden aflossen of dat we er verstandiger aan zouden doen om de buffer weer aan te vullen.

Ik vind het best wel dubbel. Aan de ene kant hebben we een schuld waar we graag vanaf willen en waar we rente over betalen. Aan de andere kant staat er geld op de spaarrekening om tegenslagen op te kunnen vangen. Geld wat er in het meest gunstige geval maar staat te staan.

Toch kreeg ik van de meeste lezers de reactie om de buffer aan te vullen. Dankjulliewel daarvoor! Het is altijd fijn om reacties te krijgen en helemaal als een reactie je aan het denken zet.

Het riep bij mij vele vragen op. Hoeveel buffer hebben we nodig? Waar is de buffer voor? Wat voor soort rekeningen willen wij er van kunnen betalen? Wanneer is de buffer hoog genoeg? Maar ook, wat vind ik belangrijker? Nu een goed gevulde buffer die op peil is (en wat is dan op peil? ) of de schuld zo snel mogelijk aflossen.

Om een duidelijker beeld te krijgen raadpleegde ik een bekende zoekmachine op internet. Al snel kwam de bufferberekenaar van het Nibud naar boven. Ik vulde deze in. Aan de hand van een paar simpele vragen kwam er een bedrag uit rollen. Ze adviseren ons om een minimale buffer aan te houden van ruim 14 duizend euro. Zo ongeveer het bedrag wat wij nog open hebben staan als schuld. Dat is een flink bedrag wat ze ons adviseren als buffer. In ons meeste ideale plaatje hebben we inderdaad ook een soort gelijk bedrag achter de hand maar dat is niet aan de orde. Het lijkt me ook niet verstandig om nu ons plan te wijzigen en eerst de buffer aan te vullen tot dat bedrag voordat we een begin maken met aflossen.

Voor ons dient de buffer vooral om onvoorziene of niet alledaagse kosten te kunnen opvangen. Zoals onderhoud of reparatie van de auto. Het eigen risico van de zorgverzekering. De gemeentebelasting. Vervangen van apparaten in huis. Dingen waarvan je over het algemeen weet dat ze er aan komen alleen niet wanneer. Elke maand sparen we hier een vast bedrag voor. Komt er een rekening binnen die in deze categorie valt word het betaald van de buffer. Zo hebben we dus maanden waarin de buffer alleen maar groeit maar soms ook maanden waarin de buffer slinkt.

In het begin van ons samen zijn hebben manlief en ik ooit eens besproken dat we ten alle tijden een minimale buffer willen hanteren van 1000 euro. Inmiddels met een gezin voelt die 1000 euro echter als fragiel. Blij ben ik dan ook dat onze buffer op het moment boven deze grens ligt. Opzich is er dus geen nood om de buffer nu extra aan te vullen aangezien we maandelijks een vast bedrag overmaken. Nu ik dit realiseer heb ik er weer het volle vertrouwen in om de eerste week van februari een aflossing te doen van 1175 euro.

Welk bedrag houden jullie aan als buffer? Stel dat je een schuld heb, heeft dat invloed op de hoogte van je buffer?

5 thoughts on “Buffer

 1. Wij hebben feitenlijk twee buffers. Een kleine voor kleine bedragen bij de boodschappen rekening. Daar staat EUR 500 op. Wat er in de zomervakantie op staat neem ik op als leefgeld voor op vakantie.
  En een buffer van EUR 8500 voor inkomens terugval of onvoorziene kosten aan het huis.
  Tenslotte hebben we een spaarrekening waar we sparen voor een nieuwe badkamer en toilet. En daarna een nieuwe keuken.

  Like

  • Dankjewel voor je reactie. Wat een mooi overzichtelijk systeem gebruiken jullie.

   Wij hebben ook nog wat renovatie klussen op ons lijstje staan. oa nieuwe dakpannen en een nieuwe badkamer. Maar eerst de schuld weg en sparen.

   Like

 2. Wij hebben een aantal buffers.
  1. voor vervangen van dingen die stukgaan in huis, die aangevult wordt tot €1000.
  2. voor het vervangen van de auto tzt. Wordt maandelijks gespaard tot het gewensde bedrag voor een goede tweedehandse auto. Dat spreid ik uit over 6 jaar.
  3. voor rampen. Die moet €5000 of hoger zijn.

  Maar als wij schulden zouden hebben (m.u.v. de hyptheek), dan zou ik een buffer van €1000 aanhouden voor alles, en het geld dat gespaard kan worden tegen de schuld aangooien. Met €1000 heb je de meeste problemen opgelost. Het moet wel erg uit de hand lopen om heftig meer te moeten uitgeven dan dat op korte termijn. Meestal zijn grote uitgaven ook gespreid – ook bij verlies van werk. Dan heb je eerst nog WW, etc. Het hoopt zich wel op als de ramp doortrekt, maar dat kost tijd.

  Daarom is er bij ons een aparte pot voor de auto, omdat mijn man die nodig heeft om mee naar het werkt te gaan. Met OV duurt het 3x zo lang. Dus die moet gewoon. Maar als een ramp zich voltrekt, dan hebben we een kostenplaatje gemaakt over wat we kunnen opgeven of besparen, en dan zit de auto daar ook zeker bij in.

  Ik zou gewoon zo snel mogelijk aflossen, zodat je van die schuld afbent. Ik vind bedragen hoger dan €1000 tot €5000 echt onzin in Nederland om als buffer aan te houden als je nog schulden hebt.

  Dit is natuurlijk enkel mijn mening. Veel succes!

  Like

 3. wij hebben een ruim bedrag als buffer. iets meer dan 10.000. hier komen we niet aan en heeft geen specifiek doel. daarnaast hebben we nog diverse spaarpotjes bijv voor het vervangen van de auto als de huidige “op” is, een spaarpotje voor de jaarpremie voor de zorgverzekering omdat dat toch weer 2 a 3 % scheelt, spaarpotje voor vervanging van apparaten incl mobiels (sim only abbo’s nl), een potje voor vakantie, een nieuwe bakfiets (omdat ik die nodig hb voor mn werk als gastouder) en een groot potje voor onderhoud aan ons huis.. heel wat meer geld achter de hand. we hebben ons huis net 2 jaar. denk dat er nog heel wat kosten aan gaan komen helaas. sommige dingen blijken slecht onderhouden of gewoon toe aan onderhoud..

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s