Zakgeld, leergeld

Sinds oudste zoontje wekelijks zijn zakgeld krijgt heeft hij al een spaardoel. Hoewel hij het eerste half jaar slechts 50 cent per week kreeg wist hij het zeer zeker. Die LEGO trein daar wilde hij voor sparen. Ook als het lang, heel lang zou duren. Hij kon het.

In november was hij jarig en had hij bijna het bedrag bij elkaar. Nog enkele euro’s en dus ook weken verwijderd van zijn aankoop. De LEGO trein was echter in de aanbieding voor 149 euro. Hij telde de weken af en kon de aankoop bijna doen en toen was de aanbieding helaas voorbij. Nu hadden wij hem het resteerdende bedrag kunnen lenen. Maar dat hebben wij niet gedaan. Hem nu al leren dat als je niet genoeg hebt dat je het gemakkelijk kunt lenen is niet de les die wij hem mee willen geven.

Super trots was hij toen hij ons vertelde dat hij het bedrag bij elkaar gespaard had. We zochten de prijs op en helaas de aanbieding was voorbij. Voor die zelfde LEGO trein vroeg de winkel nu 199 euro. Zoontje begreep er helemaal niets van. Hij was boos op de winkel en vond het niet eerlijk.

Ik legde hem uit dat dit de normale prijs was maar dat ze soms iets in de reclame doen en dat het zelfde product dan goedkoper is. Dat ik voor de boodschappen in de folder kijk wat er in de reclame is en dat we die groente dan in die week eten omdat het de volgende week dezelfde groente duurder is. Zoontje leek het te begrijpen. Hij vroeg zelfs of we rode bietjes konden eten of zijn die niet in de reclame? Het was een mooi moment om hem te vertellen dat het soms niet erg is om de gewone prijs ergens voor te betalen als je iets heel graag wilt. Dus vroeg ik hem of hij graag rode bieten wilde eten? Ja, was zijn antwoord. We keken in de folders (app) of er ergens in een supermarkt rode bietjes in de reclame waren maar helaas. Ik vertelde hem dat prijzen in alle winkels anders zijn en dat de winkel zelf kan kiezen wat er in de reclame is. Dat vond hij maar raar.

Hij besloot dat hij de LEGO trein nog steeds heel graag wilde. Dat hij dus nog langer moest door sparen. Af en toe keken we via internet of de set ergens in de reclame was. Het viel zoontje op dat de prijs op sommige dagen zelfs nog duurder was. Toch liet hij zich niet ontmoedigen.

Vorige week zagen we dat de LEGO trein via een bepaalde website slechts 136 euro koste. Een koopje vergeleken met de 199 euro die ze in de speelgoedwinkel vragen. Hij vroeg aan manlief of hij het zou kunnen bestellen. Manlief gaf aan, dat als je iets koopt op internet dat je er soms wel een paar dagen op moet wachten. In de winkel pak je wat je graag wilt kopen en rekent het af bij de kassa en je kunt het direct mee nemen. Maar via internet moet je wachten op de postbode. Omdat wij het op vrijdagmiddag bestelde na 4 uur zou het pakket op zijn vroegst op dinsdag geleverd kunnen worden. Zoontje zei tegen manlief dat hij echt wel nog een paar dagen kon wachten. Als hij het verschil bij elkaar zou moeten sparen zou het immers veel langer duren. Daar had zoontje inderdaad een punt. Samen met manlief plaatste hij de bestelling. Direct werd ook de spaarpot tevoorschijn gehaald. Hij telde zijn geld en betaalde manlief de 136 euro. Het wachten kon beginnen.

Afgelopen dinsdag kwam de postbode inderdaad een mega pakket afleveren. Zoontje glunderde helemaal van trots en kon bijna niet wachten om het pakket te openen. Helaas was het tijd om weer richting school te gaan dus werd zijn geduld nog even op de proef gesteld. Wij moesten hem wel beloven dat we echt niet stiekem het pakket open zouden maken. De middag had hij afgesproken met een vriendje dus het pakket moest nog langer wachten. Na het avond eten was het dan zover. Ik hielp hem bij het openen van het pakket. Zijn verbazing was groot dat er niet alleen de bestelde set in zat maar ook een klein presentje. Een LEGO paashaas. Mama hoe kan dat nou? Dat hebben we toch niet besteld? Ook zat er een (oud) LEGO tijdschrift in. Oudste zoon was dol gelukkig met zijn extraatjes. Nu was het tijd voor het echte werk. De grote LEGO doos open maken  en kijken wat daar allemaal uit tevoorschijn zou komen. Het kon hem niet snel genoeg gaan. Zakje na zakje haalde hij uit de verpakking vandaan. Wauw mag ik dat allemaal bouwen? Af en toe maakte hij een vreugde dansje tussen door en sprong hij op en neer door de woonkamer. Nadat de hele tafel vol lag met LEGO nam zoontje eens goed de tijd om alles op zijn gemakje te bewonderen.

4ACD406E-E5B7-4984-8B14-66882E9A38CD

Omdat het inmiddels al rond zes uur was en hij normaal gesproken rond 7 uur naar bed gaat vertelde wij hem dat hij slechts 1 zakje/boekje zou kunnen gaan maken voordat het bedtijd was. Aan hem de keuze of hij iets wilde bouwen of liever zou willen wachten. Gelijk werd er wat uitgezocht en druk gebouwd.

Vandaag was zoontje al vroeg wakker en door de staking ook nog eens vrij van school. Vol goede moed begon hij dan ook al om half 7 vanmorgen met zijn LEGO project. Toen ik zelf rond half 8 naar beneden liep was ik verbaasd te zien dat hij al een aantal dingen in elkaar had. Even na 9 uur had hij zelfs de complete trein al gebouwd. Zoontje is zo trots als een pauw. (En wij ook!) Niet alleen omdat hij het helemaal zelf in elkaar kon zetten maar vooral ook omdat hij er helemaal zelf voor gespaard heeft.

 

2 thoughts on “Zakgeld, leergeld

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s