Hersenspinsels

Sinds ons bezoek aan NEMO had ik het er maar druk mee. In NEMO hebben ze een soort ruimte gecreëerd waar je naar binnen kunt via twee verschillende klapdeurtjes. Op het ene klapdeurtje stond alleen toegang voor niet blanken en op het andere stond alleen toegang voor blanken.

Op het moment dat ik het las werd ik overspoeld met gedachten. Nee dat kunnen ze niet menen! In welk tijdperk denken ze wel niet dat we leven. Hoe kunnen ze zo iets denigrerends in het museum plaatsen. Ik nam gelijk het besluit om door het verkeerde deurtje de ruimte in te lopen. Ze denken toch zeker niet dat ze me de les kunnen lezen?

FE35FE25-DBA7-4D90-AED8-05A13846D28E

De rest van het gezin liep wel door het aangewezen deurtje naar binnen. Ik nam plaats in de ruimte op een bankje en keek om me heen. Daar viel mijn oog op een bordje. Ik stond op en las het. De precieze bewoording wat er op stond kan ik me niet meer herinneren. Het was iets in de trant van dat mensen blindelings volgen wat de autoriteit opdraagt. Dat je er eens over na moet denken waarom je dat doet. Wat voor impact het heeft als iedereen zo volgzaam is.

Voor mij was dat niet van belang ik was immers door het andere deurtje naar binnen gekomen. Toch heeft het me duidelijk aan het denken gezet. Waarom voel ik me direct zo opstandig als iemand mij vertelt wat ik moet doen? Waarom speelt er vaak een weder vraag door mijn hoofd. Over waarom ik volgens hun iets op een bepaalde manier moet doen, welke gedachte en welk nut schuilt daar dan achter?

Waarom manlief en de jongens wel door het juiste deurtje de ruimte in gingen komt denk ik door het feit dat ze een onderdeel zijn van de maatschappij, het word grote deels van ze verwacht te doen wat ze opgedragen word. Op het werk, op school noem maar op. Ze hebben meer te maken met de autoriteit. Voor mijn gevoel sta ik zelf buiten de maatschappij. Als chronisch zieke is er voor mij geen plek. De meeste tijd breng ik alleen door in mijn bed. De enige die mij verteld wat te doen is mijn lichaam. Als ik dat negeer gaan de alarm bellen af en laat mijn lichaam dat duidelijk merken door extreme pijn, vermoeidheid, koorts en tot slot uitval. Mijn acties en handelingen staan dus meestal erg dichtbij mezelf.

Omdat het me zo bezig houd, vraag ik me af wat jullie zouden doen? Voor welk klapdeurtje zou je kiezen? Dan de grote vraag waarom is dat zo?

4 thoughts on “Hersenspinsels

 1. Super dat je zelf nadenkt en niet als een mak schaap iets doet omdat het je “opgedragen” wordt. Ik verbaas mij er soms ook over hoe volgs sommige mensen zijn.

  Like

 2. Ik zou hetzelfde hebben gedaan als jij. Omdat ik het discriminerend vind. Ook al is het bedoeld om je aan het denken te zetten.
  Net als jij denk ik ook veel na en ben ik ook veel op mijzelf aangewezen omdat ik vanwege PTSS (door mishandeling in mijn jeugd) geen contact meer heb met familie en het moeilijk vind om vriendschappen aan te gaan. Ik bedoel, ik heb werk, maar daarbuiten ben ik veel op mijzelf aangewezen ook omdat ik allerlei fysieke klachten heb als gevolg van spanning en stress.
  Net als jij moet ik het bezuren als ik over mijn grenzen heen ga.

  Door jouw stukje kan ik het ook zien als iets moois. Door de uitdagingen waar wij voor staan en het vele contact dat wij met onszelf hebben, zijn we in staat om heel zelfstandig en onafhankelijk te blijven denken. Dat vind ik eigenlijk wel mooi 🙂

  Sterkte met het chronisch ziek zijn, en blijf vooral blogjes schrijven want ik geniet er steeds van. Grtjs, Astrid C.

  Like

 3. je opstandigheid is erg herkenbaar 🙂 geen idee wat ik precies zou doen, is voor mij van veel dingen afhankelijk 😉 (en zo zit ik in elkaar. niets is heel zwart wit :p ) hangt af van mn bui, mn energie (en daardoor mn alertheid.. valt t me op.. heb ik energie om erover na te denken, ben ik afgeleid door mn kids etc)

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s