Online vriendschap

tegenwoordig is social media niet meer weg te denken uit de maatschappij. Voor mij is social media op mijn slechte dagen een venster naar de buiten wereld. Het is dan mijn manier van communiceren met andere mensen en ik weet zeker dat ik daarin niet alleen ben.

Het kan zo fijn zijn om even te klagen, zonder gelijk goed bedoelde adviezen te krijgen. Je verhaal te doen aan iemand die verder van je af staat en daardoor er een objectieve kijk op heeft. Dingen te delen waar je trots op bent die andere mensen blijkbaar ook leuk/ mooi vinden (of juist niet). Gewoon te kletsen over bloemetjes en bijtjes. De dagelijkse sleur of… noem maar op.

Ik gebruik niet het o zo bekende gezichtenboek. Nee, ik ben te vinden in streams van kunstenaars, op blogs, op YouTube, whatsapp etc. Op die plekken leg ik contact met andere mensen. Uit sommige van die contacten ontstaan mooie vriendschappen. Waarvan sommige vriendschappen prachtig op bloeien, verwateren andere. Dat is goed en prima, maar heel soms is er een vriendschap waarin je afscheid moet nemen. Juist het laatste aspect kwam laatst op mijn pad. Het had veel meer impact op me dan ik had verwacht. Blijkbaar ontstaat er toch een hechte band/ connectie met iemand ondanks je iemand niet in het echt hebt ontmoet. Ik heb om het afscheid dan ook menig traantje moeten laten. Ik voelde me op dat moment enorm eenzaam en alleen in het verdriet. Het is nogal lastig uit leggen dat je iemand zult missen, die deel uit maakt van je leven terwijl je omgeving er geen (bewuste) weet van heeft.

Ik heb er met manlief over gesproken en die wist zich er ook geen raad mee. Ik luid snikkend en verdrietig om, voor hem een onbekend iemand. Het was nogal ongemakkelijk en vreemd. Online vriendschappen het is een bijzonder en gecompliceerd iets heb ik gemerkt.

Als je aan iemand verteld dat je een rot dag hebt, niet lekker in je vel zit door het overlijden van een kennis is er alle begrip vanuit directe omgeving maar blijkt die persoon enkel online een rol te hebben gespeeld is het eigenlijk een niet geaccepteerd verdriet. Dat is jammer…

Tot slot wil ik alle lieve lezers van mijn site/ blog bedanken voor het (stille) mee lezen, voor de reacties die jullie plaatsen. Soms openhartige reacties waardoor ik een klein inkijkje krijg in jullie leven. Ik wil jullie laten weten dat ik dat erg waardeer! Dankjulliewel daarvoor!

 

3 thoughts on “Online vriendschap

 1. Wat vervelend dat je dit zo hebt ervaren! Vriendschappen zijn interessante materie!
  Hoe komt het dan dat je van zo’n iemand afscheid moet nemen? Bedoel je overlijden of wil iemand geen contact meer (bijvoorbeeld).

  Like

  • Helaas is er nu iemand overleden. Ik was vaak in haar streams te vinden en we hadden vele gesprekken. Ik heb een hoop van haar kunnen leren, ze had een heel eigenstijl en gebruik van technieken in haar creaties. Iemand anders heeft online wel een mooi initiatief op gezet om haar te herdenken en ook haar partner heeft nog een stream gedaan om haar te eren en dingen over haar te vertellen. Hij vertelde dat ze overleden is aan een longembolie. Niemand heeft dat zien aan komen ze is 23 jaar oud geworden… veel te jong dus.

   Like

 2. dat is dan dubbel verdriet, zo jong verwacht je zeker niet. kan me goed voorstellen dat je het daar moeilijk mee hebt. ik zit ook niet op Facebook, vind het geen toegevoegde waarde in mn leven, ik app en mail.
  vorig jaar ben ik begonnen met kleuren dankzij jouw mooie tekeningen, doe het nog steeds maar nu wat minder vanwege de hitte.
  en met dit weer kom ik nauwelijks buiten, alles is dicht binnen en dat is dan goed te doen. Airco in de slaapkamer, heerlijk.
  sterkte, volgende week wordt het weer zo warm. ik heb het geluk aan de kust te wonen, toch vaak een lekker zeewindje.
  Berber

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s