Provocatie

We zijn met jongste zoontje bij de kinderarts geweest. Na een gesprek kregen we het advies mee om over te gaan op blinde provocatie. Dat wil zeggen dat wij weten wanneer zoontje iets met gluten eet. Maar dat zoontje dat niet weet. Dan kunnen wij kijken of hij inderdaad klachten krijgt. En hij dus reageerd op de gluten of ook op iets anders.

Met een provocatie test mag je steeds maar 1 ding veranderen. Omdat hij al eerder ziek werd van de lasagne met gluten leek het de arts een goed idee om het te testen met verschillende soorten pasta. Omdat juist te doen moet hij wel steeds dezelfde saus erbij eten. Vol goede moed kookte ik dus 6 liter pasta saus en verdeelde het in porties voor in de vriezer. Om de het goed te kunnen testen gaven wij hem de eerste dag een portie met glutenvrije penne pasta. Hij reageerde zoals verwacht prima.

Twee dagen later gaven wij hem spaghetti met gluten. Een half uur na de maaltijd kwam hij al naar ons toe. Zijn buik was helemaal opgeblazen. Hij zei dat hij geen buikpijn had maar dat zijn buik een ballon geworden was. Het toilet bezoekje bleef deze keer uit. Echter was het de volgende dag feest en zat zoontje ziek op het toilet. Hij riep mij en zei mama ik heb weer een waterval! Hoe kan dat nou? Op dat moment voelde ik me zo schuldig. Aangezien ik degene was die hem bewust iets te eten heb gegeven waar hij ziek van word.

De derde test was een glutenvrije en melkvrije pizza. Ik gebruikte wederom dezelfde pasta saus. Belegde de pizza met ananas en vleeswaren. Een reactie bleef uit. Duidelijk dus dat het niet in de ingrediënten zat van de saus. Maar dat het kwam door tarwe/ gluten.

Over een week of twee zullen we testen hoe hij reageerd op een broodje. Dan eet hij de rest van de dag het zelfde als nu alleen het broodje zal gluten bevatten. Wederom mag zoontje dit dan niet weten. En denk ik dat we hem het makkelijkste kunnen foppen met een afbakbolletje. En daar ligt dan voor mij ook de grens. Ik zie niet in waarom ik hem dan vaker bewust iets verkeerd zal moeten geven. Dat hij ziek word van de gluten is namelijk in mijn ogen wel duidelijk.

De kinderarts neemt over een maand of 3 contact met ons op. Dan zullen we overleggen hoe nu verder.

3 thoughts on “Provocatie

  • Dat was ook het advies mbt de koemelkallergie die beide jongens hebben. Een jaarlijkse provocatie. Dit hebben wij bewust niet gedaan. Helaas ging het op school wel eens mis waardoor het voor ons alsnog duidelijk was dat ze het nog steeds niet verdragen. Maar ze zelf bewust ziek maken nee dat hebben wij niet gedaan. Ik wil best mee denken met de kinderarts hij moet ook zo zijn protocollen volgen om er een label op te kunnen plakken maar daarin zijn er wel grenzen.

   Like

 1. Hai, ik ben volwassen maar kon het in de eerste jaren dat ik net wist dat ik een intolerantie heb voor caseïne, niet laten om af en toe (1 x pjr?) iets te eten met caseïne erin. Ziek dat ik er iedere keer van werd!
  Geef hem niet onnodig iets te eten waar hij zo overduidelijk ziek van word. Hij is nog klein en kan hierin nog niet goed voor zichzelf zorgen. Ik was volwassen en zorgde ook niet goed voor mijzelf, maar dat was mijn eigen keus.
  Neem hem hem in bescherming alsjeblieft, want ziek zijn en pijn hebben is niet leuk en niet goed voor je zelfvertrouwen. Grtjs Astrid C.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s