Turbo

Afgelopen woensdag avond zagen wij aan Turbo dat ze heel veel pijn had. Ze was al dagen narrig en hapte naar zoontje en manlief. Ze trok zich terug in de bench of kroop onder tafel. Als ze op stond ging dat met kreunen en steunen. Nu zijn we wel wat gewend van haar. Ze had wel vaker periodes dat het allemaal wat moeizaam ging. Ze was immers al behoorlijk op leeftijd. Toch zat het me helemaal niet lekker en besloten we een afspraak te maken bij de dierenarts. We konden donderdag ochtend gelijk als eerste terecht.

De dierenarts constateerde inderdaad dat ze veel pijn had, maar waar het precies vandaan kwam was nog niet helemaal duidelijk. Turbo heeft een geschiedenis met rugpijn ( hernia’s) maar ook met maag/ darm problemen. Voor een duidelijk beeld was het noodzakelijk dat ze opgenomen zou worden. Daar stemde wij mee in en verlieten de dierenartsenpraktijk met lood in de schoenen zonder hond. Al snel kregen wij een telefoontje dat er op de foto te zien was dat haar maag enorm vergroot was maar ook juist daardoor konden ze niet goed beoordelen of de rest van haar organen in orde waren, om alles goed in beeld te krijgen zou een echo nodig zijn. Ook daar stemde wij mee in. De echo gaf gelukkig goed nieuws. Geen tumoren of andere rare dingen buiten haar maag om. Er werd een behandelplan opgesteld en dan konden wij haar komen op halen.

Turbo was helemaal door het dolle om ons te zien, ze had net haar shot tegen de pijn gehad en begroete ons als een jonge hond. We kregen uitleg over haar medicatie, de werking en dat we toch echt de volgende dag wel een groot verschil zouden moeten gaan merken. Ook vertelde ze er bij dat dit haar laatste optie zou zijn. Dat als de medicatie niet zou aan slaan, wij voor een moeilijke keuze stonden. Er werd Turbo beterschap gewenst en wij spraken af volgende week contact op te nemen. Eenmaal thuis was er van de vrolijke hond nog weinig te zien. Ze was vooral erg blij dat ze weer lekker kon gaan liggen slapen. Donderdag avond kroop ze nog gezellig bij ons op de bank. Ze lag daar als vanouds te snurken.

Vrijdag ochtend, Turbo leek nog steeds pijn te hebben. Maar manlief en ik zeiden tegen elkaar we moeten de medicijnen wel even de kans geven om hun werk te kunnen doen. Het is een taaie, ze komt er vast wel boven op. Het moet gewoon! In de loop van de dag vond ik steeds plassen op de grond. Ik dacht nog verdorie pixel was zo netjes zindelijk op het matje. Zou ze een terug val hebben. Ik vond de plassen ook wel heel groot voor een pup. Toch maakte ik me er niet zo druk om. Aan het einde van de dag stond ik weer in een grote plas in de keuken terwijl ik zeker wist dat pixel daar niet geweest was. Zou het dan toch Turbo zijn? Dat is echt niets voor haar, ze geeft altijd heel goed aan wanneer ze nodig moet. Het klopte niet voor mijn gevoel.

Zaterdag, de dag begon al vroeg. Manlief had ochtenddienst en ging kwart voor 5 van huis. Dat was voor mij het moment om op te staan omdat pixel wakker was en duidelijk liet merken dat ze klaar was met slapen. In de vroege ochtend maakte ik een wandeling met beide honden. Turbo had een bepaalde blik in de ogen, een blik van ik heb hulp nodig baasje ik weet het even niet. Ik maakte een kop koffie en Turbo kwam bij me zitten op de bank. Ik haalde haar aan en knuffelde met haar. Na het kopje koffie maakte ik het eten voor de honden wat met smaak werd opgegeten. Pixel rende als een vrolijke pup door de kamer heen terwijl Turbo wat doelloos heen en weer liep. Af en toe bleef ze stok stijf staan snauwde ze naar pixel als die te dichtbij kwam. Uiteindelijk kroop ze in de bench. De jongens werden wakker en gingen ontbijten. Voormezelf schonk ik nog een kop koffie in en pixel besloot ook om even te slapen. Dat was maar voor korte duur. Ze wilde spelen en liet dat duidelijk merken. Turbo was ook opgestaan om even te drinken en viel onderweg naar de waterbak uit naar pixel. In spelen had ze helemaal geen zin. Ik heb moeten in grijpen en de honden uit elkaar moeten halen. Ik heb gemopperd tegen Turbo dat ik dat gedrag niet wilde zien. Ze stond me weer met de zelfde blik aan te kijken net of ze wilde zeggen baasje ik wil alleen maar rust. Rond een uur of tien hield ook pixel het voor gezien en ging ze slapen. Voor Turbo maakte ik een lekker plekje op de bank en pixel deed ik in de bench dan kon ik nog even wat kleuren op zolder. Een half uurtje later begon pixel ontzettend hard te janken en piepen. Ik liet het kleuren voor gezien en liep de trap af.

In de woonkamer trof ik Turbo aan, trillend op haar pootjes. Weer die blik. Die smekende blik. Toen ik verder keek zag ik dat ze gespuugd had. Al haar eten van de ochtend lag in een grote plas op de bank. Verder in de woonkamer lagen plassen vol met gal en in de keuken had ze weer geplast. Ik heb alles schoongemaakt en even  geknuffeld met Turbo ik deed haar de belofte dat ik haar zou gaan helpen. Dat ik nog niet wist hoe maar dat het goed zou komen. Ik besloot manlief op te bellen om te overleggen. Hij zei bel de dierenarts maar om te kijken of we iets met de dosering kunnen doen van haar medicatie. Zo gezegd zo gedaan, ik belde met de dierenarts. Die hoorde het verhaal aan en zei dat ze Turbo graag wilde zien. Ze kon niet telefonisch beslissen welke dosering dan juist zou zijn en of dat de oplossing kon zijn. Ik maakte de afspraak en belde manlief terug. Na wat geregel kon hij gelukkig  eerder naar huis. Om 12.50 werden we naar binnen geroepen. Turbo stond te trillen op haar pootjes en hijgde enorm. Ze werd onderzocht en de dierenarts vertelde dat ze haar plas inderdaad kon laten lopen door de medicatie. Dat spugen had eigenlijk niet mogen gebeuren aangezien haar medicatie dat juist had moeten voorkomen. Ze kon nog wel een morfine voorschrijven tegen de pijn en dan volgende week beoordelen hoe of de wat. Maar dat we dan waarschijnlijk voor een moeilijke keuze zouden staan. Door mijn tranen heen wist ik nog net uit te brengen dat ik dacht dat we voor Turbo er misschien beter aan zouden doen om nu al die keuze te maken. Want nog meer pijn wilde ik absoluut niet voor haar. Ze vroeg manlief het te onderbouwen waarom het nu de juiste keuze zou zijn voor haar. Manlief deed zijn verhaal en de dierenarts kon zich daar in vinden en zei, ik ga hier in mee. Kom maar met me mee naar de speciale kamer. Daar stonden stoelen waar we rustig plaats konden nemen en werden er kaarsjes aangestoken. Daarna kregen we nog even een momentje om Turbo te knuffelen en gerust te stellen. Ze zat bij manlief op schoot, heel rustig en liet de dierenarts haar pootje scheren. De injectie werd gezet en Turbo gaf manlief nog een lik over zijn gezicht langzaam werd het slaapmiddel ingespoten en Turbo viel in slaap. Eigenlijk was ze er al niet meer, haar ademhaling was al gestopt en manlief zei dat hij haar hartje al niet meer voelde. Toch diende de dierenarts ook de tweede injectie toe en luisterde ze vervolgens naar Turbo’s hart. Ze is er niet meer zei de dierenarts. Daar lag ze dan zo vredig en ontspannen in manlief zijn armen. Ze stond dus altijd zodanig stijf van de pijn dat ze zelfs gespannen was als ze lag te slapen. Nu pas viel het mij op. Haar gezichtje was zo vredig. Eindelijk pijn vrij. Tegelijkertijd werd ik overspoeld door verdriet, mijn lieve Turbo. De dierenarts schakelde over naar het zakelijke praatje over wat we met het lichaam van Turbo willen. Of we haar mee naar huis wilde nemen of laten cremeren of dat we haar willen laten vernietigen. Dat laatste klonk mij zo wreed en ongeloofwaardig in de oren. Haar mee naar huis nemen zou ik met alle liefde doen alleen ik had werkelijk geen idee wat ik dan met haar zou moeten doen. Manlief en ik waren het er snel over eens dat we haar graag willen laten cremeren. Volgende week zal het crematorium contact met ons opnemen om de mogelijkheden te bespreken. Daarna vertelde ze ons dat we nu de rekening niet hoeven te voldoen en dat we die vanzelf op de mat zouden zien verschijnen. Dat we nu onze tijd konden nemen om gedag te zeggen en dan via een andere ingang de praktijk konden verlaten. Manlief legde Turbo op een handdoek op een speciale tafel en zei haar voor de laatste keer gedag daarna ging ik nog even bij haar zitten en aaide haar voor de laatste keer over haar bol. Daarna verlieten wij voor de tweede keer die week de dierenartsenpraktijk met lood in onze schoenen zonder hond.

13563D6B-7A45-4920-80C0-68C3DD821AF1

Dag maatje, dag wijfie, dag vriendin, dag lieve Turbo.

Dit bericht was geplaatst op 11 november 2018. Markeer de permalink als favoriet. 1 reactie

One thought on “Turbo

  1. He bah, wat naar voor jullie!
    Hoe hebben jullie je zoontjes hier in betrokken ?
    Heel veel sterkte zeg , en fijn dat jullie Turbo niet onnodig hebben laten lijden ,
    Lieve baasjes !!!!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s